Victoria la limită a taberei pro-occidentale în referendumul din Republica Moldova este și rezultatul politicilor Administrației de la Chișinău, constată cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, avertizând că parcursul integrării europene este în pericol.
Președintele Maia Sandu a vrut să intensifice, printr-un referendum, susținerea pentru orientarea pro-europeană a țării. În schimb, a reușit să declanșeze alte două referendumuri.
”Viitorul său politic va fi decis în turul al doilea al scrutinului prezidențial din noiembrie. Chiar dacă va câștiga un nou mandat, următorul test va fi în scrutinul parlamentar programat anul viitor. În ambele situații, există riscul să se încheie politica Republicii Moldova de apropiere de Uniunea Europeană”, notează editorialistul Michael Martens, într-un articol publicat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Rezultatul referendumului nu este un semnal de schimbare a Constituției
”Faptul că s-a pronunțat doar o majoritate strânsă în favoarea integrării europene poate fi atribuit și politicilor Chișinăului. Parcursul pro-european al țării este în pericol”, atrage atenția editorialistul.
”La referendumul de acum, doar o majoritate strânsă s-a pronunțat în favoarea integrării europene a țării. Practic, rezultatul a fost incert, nefiind în niciun caz un semnal de modificare a Constituției. Este adevărat că Rusia a utilizat resurse masive pentru influențarea alegerilor și pentru a bloca parcursul pro-occidental al Administrației Maia Sandu. Însă ar fi naiv ca rezultatul slab al Administrației de la Chișinău să fie atribuit doar intervenției Moscovei. În lupta contra corupției, unul dintre angajamentele ferme ale Maiei Sandu, și în reforma sistemului judiciar au fost obținute doar succese parțiale. Din punct de vedere economic, cetățenii moldoveni au o situație mai proastă decât acum câțiva ani”, concluzionează editorialistul publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung.
sursa: gândul.ro