- Peste o treime din cele mai mari 50 de corporații din lume – în valoare de 13,3 trilioane de dolari – conduse acum de un miliardar sau are un miliardar ca acționar principal.
- Țările din Sudul Global dețin doar 31% din bogăția globală, în ciuda faptului că găzduiesc 79% din populația globală.
- Oxfam solicită acțiuni multilaterale pentru a promova un nou cadru global privind impozitele, anularea datoriilor și rescrierea regulilor de proprietate intelectuală pentru pandemii.
Cei mai bogati 1 la sută au mai multă bogăție decât cei 95 la sută de jos din populația lumii la un loc, arată o nouă analiză Oxfam a datelor UBS, înaintea dezbaterii generale anuale la nivel înalt al ONU.
Miliardarii exercită noi niveluri de control asupra economiilor, un miliardar fie conducând, fie acționarul principal al mai mult de o treime din primele 50 de corporații din lume. Capitalizarea bursieră combinată a acestor corporații este de 13,3 trilioane de dolari.
Documentul informativ al Oxfam „ Multilateralism in a Era of Global Oligarhie ” avertizează că eforturile multilaterale de a răspunde provocărilor globale critice, inclusiv criza climatică și sărăcia persistentă și inegalitatea, sunt subminate de ultra-bogații și megacorporațiile care alimentează inegalitatea în interiorul și între ele. ţări.
În ciuda faptului că găzduiesc 79% din populația lumii, țările din Sudul Global dețin doar 31% din bogăția globală.
„Umbra oligarhiei globale planează asupra Adunării Generale a ONU din acest an. Cei ultrabogați și megacorporațiile pe care le controlează modelează reguli globale pentru a-și servi interesele în detrimentul oamenilor de pretutindeni. Podiumul emblematic al ONU se simte din ce în ce mai diminuat într-o lume în care miliardarii sunt de acord”, a declarat Amitabh Behar, directorul executiv al Oxfam International.
Lucrarea descrie o „mișcare către o oligarhie globală”, în care cei ultrabogați, adesea prin intermediul corporațiilor lor din ce în ce mai monopoliste, modelează luarea deciziilor politice globale și reguli pentru a se îmbogăți în timp ce zădărnicesc progresul global vital.
Primul 1% deține 43% din toate activele financiare globale. Doar două corporații controlează 40% din piața globală de semințe. Cei „trei mari” manageri de active din SUA – BlackRock, State Street și Vanguard – dețin active de 20 de trilioane de dolari, aproape o cincime din toate activele investibile din lume.
„Deși auzim adesea despre rivalitățile marilor puteri care subminează multilateralismul, este clar că inegalitatea extremă joacă un rol masiv. În ultimii ani, corporațiile ultrabogate și puternice și-au folosit influența vastă pentru a submina eforturile de a rezolva probleme globale majore, cum ar fi abordarea evadării fiscale, punerea la dispoziție a vaccinurilor împotriva Covid-19 în lume și anularea albatrosului datoriei suverane”, a spus Behar.
Oxfam detaliază trei exemple recente de inegalități extreme care erodează eforturile multilaterale – și în care societatea civilă și liderii din Sudul Global au oferit soluții de combatere a inegalității:
- Corporații puternice care subminează cooperarea fiscală . Cadrul inclusiv OCDE/G20 privind erodarea bazei de bază și partajarea profitului (BEPS) nu și-a realizat potențialul, cu noi reguli de alocare a profitului, care vor genera doar mici venituri suplimentare pentru țările cu venituri mai mici, de până la 0,026 la sută din PIB-ul lor. Excluderea serviciilor financiare din regulile OCDE este o excludere atribuită lobby-ului din țările cu sectoare bancare și financiare mari. Țările din Sudul Global, conduse de țări africane, avansează în schimb negocierile pentru o convenție fiscală mai echitabilă la ONU care, împreună cu conducerea Braziliei la G20, oferă o cale de impozitare echitabilă a super-bogaților și megacorporațiilor.
- Big Pharma rezistă eforturilor de a-și sparge monopolul asupra tehnologiilor de vaccinare Covid-19 pentru a debloca aprovizionarea . Controlul monopolului asupra producției de vaccin a fost foarte profitabil în timpul pandemiei. Numai în 2021, cei mai mari șapte producători au generat un profit net estimat la 50 de miliarde de dolari din vânzarea vaccinurilor Covid-19, rezultând plăți uriașe pentru acționarii bogați și apariția de noi miliardari din vaccinuri. CEO-ul Pfizer Albert Bourla a descris apelul de a împărtăși tehnologiile de vaccinare Covid-19 drept „prostii periculoase”. Eșecul de a împărți în mod echitabil vaccinurile a contribuit la 1,3 milioane de decese în exces la nivel mondial. Un nou tratat de pandemie cu prevederi puternice pentru suspendarea brevetelor și pentru a permite transferuri mai ușoare de tehnologie oferă promite.
- Creditorii privați exacerbarea crizei globale a datoriilor . Țările cu venituri mici cheltuiesc aproape 40% din bugetele lor anuale pentru serviciul datoriei, cu peste 60% mai mult decât cheltuiesc pentru educație, sănătate și protecție socială la un loc. Peste jumătate din datoria externă a țărilor cu venituri mici și medii este datorată creditorilor privați, cum ar fi băncile și fondurile speculative. Unii dintre acești creditori sunt „fonduri vulture”, care achiziționează datorii aflate în dificultate la prețuri ieftine și exploatează mecanismele legale pentru a fi rambursate integral, obținând profituri uriașe.
„Numai un multilateralism bazat pe solidaritate poate inversa mișcarea către oligarhie globală. Unii lideri mondiali demonstrează că recunosc acest lucru și fac eforturi pentru a lupta împotriva inegalității, dar avem nevoie de mulți alții pentru a demonstra acest curaj”, a spus Behar.
„În cele din urmă, o lume mai echitabilă și o ordine internațională – în care corporațiile își plătesc cota echitabilă, sănătatea publică globală este prioritară și în care toate țările pot investi în proprii lor oameni – ne aduce beneficii tuturor. Acest lucru nu este nou și este mult timp ceea ce au cerut liderii în special din Sudul Global”.