Prevenirea situațiilor de urgență și îndeosebi ale incendiilor din sectorul locativ, este o măsură prioritară în activitatea pompierilor și salvatorilor. Pentru a micșora numărul incendiilor și a situațiilor de risc în casele cetățenilor, noi pompierii deseori recurgem la suportul autorităților locale, dar și suntem în căutarea partenerilor, prin intermediul cărora vom informa cetățenii cu privire la riscurile ce pot apărea în urma nerespectării normelor aniincendiare.

În acest context, Asociația Umanitară ”Filantropia Creștină” s-a oferit în calitate de partener și la  data de 29 ianuarie 2025, Direcția Situației Excepționale mun. Orhei a semnat un acord de colaborare, cu Asociației. Astfel, parteneriatului a demarat cu tipărirea materialului informativ din domeniul prevenirii incendiilor și cazurilor de intoxicații cu produse ale arderii, iar cele 1000 de postere color au fost oferite pompierilor pentru a facilita informarea cetățenilor. Anterior Asociația Umanitară ” Filantropia Creștină” a  achiziționat  detectoare autonome de fum și prin intermediul DSE mun. Orhei, acestea au fost instalate în casele persoanelor vulnerabile.

 Tot pe 29 ianuarie 2025, către orele 19:31, pompierii din Orhei au fost alertați precum că în  s. Seliște, r-l Orhei, arde o casă de locuit. Focul a mistuit bunuri dintr-o baie cu aburi, coridor, antreu și verandă, celelalte odăi fiind inundate cu fum, iar pe mobilier s-au depus produse ale arderii. Victime nu au fost înregistrate. În timp ce o echipă de intervenție lichidau incendiul la Seliște, o altă echipă de pompieri s-a intervenit pe str. T. Ciobanu 6 din Orhei, unde într-un apartament  a fost lăsată o cratiță pe aragazul aprins și ca urmare încăperea s-a inundat cu fum. De aici pompierii s-au îndreptat în sectorul Nordic din Orhei, unde la un apartament s-a blocat ușa, iar în interior se aflau copii. În aceeași zi în or. Șoldănești, pe str. Gagarin 8 un automobil a luat foc.

Un bărbat de 70 ani prin minune a rămas nevătămat după ce casa in care locuia a luat foc în câteva clipe. Incendiul s-a produs în seara zilei de 30 ianuarie,  în Step Soci, r-l Orhei. Bărbatul de 70 ani a încercat să potolească focarul care a izbucnit pe lejancă, dar nu a reușit și din motiv că focul luase amploare, iar telefonul era în zona de risc, acesta nu a putut apela la pompieri, doar când flăcările ieșeau deja pe ușă, martorii au sunat la 112. La sosirea pompierilor, focul cuprinsese două odăi și acoperișul.

În prima zi de februarie pompierii din Șoldănești și Rezina au prevenit două incendii, unul într-o gospodărie și altul la un transformator electric,

În s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești, o casă de locuit a ars în totalitate. Victime nu s-au înregistrat.
Totodată, un automobil a luat foc chiar în centrul orașului Orhei. Luni, 3 septembrie 2025, Serviciul Unic de Urgență 112 a primit un apel la ora 10:15 de la un martor, care a comunicat că la intersecția străzilor M. Costin și V. Lupu din Orhei, chiar la semafor  o mașină a luat foc. Imediat la adresa indicată a fost îndreptată o echipă de intervenție, care operativ a stopat flăcările. Atât șoferul cât și pasagera acestuia s-au evacuat rapid din automobil și nu au avut de pătimit. Focul ar fi generat de  un scurtcircuit în secțiunea motorului.

În acest sens pompierii recomandă  înainte de exploatarea unității de transport asigurați-va că aceasta nu are defecțiuni tehnice, este dotată cu stingător și trusă medicală și că este adaptată condițiilor meteorologice. Martorilor la astfel de situații de urgență, pompierii le recomandă să fie receptivi, solicitând serviciile de urgență și acordarea ajutorul necesar victimelor, fără a-și pune viața în pericol.

03.02.2025

Direcția Situații Excepționale mun. Orhei,

Maior s/i Diana Maxim