Noul raport din JAMA Pediatrics combină datele din 74 de studii privind expunerea la fluor și IQ-ul copiilor.

Un nou studiu controversat într-un jurnal medical din SUA ar putea reaprinde dezbaterea cu privire la siguranța fluorului în apă, legând niveluri mai mari de expunere cu IQ mai scăzut la copii.Publicat luni în prestigiosul Jurnal al Asociației Medicale Americane (JAMA) Pediatrics , acesta a stârnit respingere din partea unor oameni de știință care critică metodele studiului, apăând beneficiile dentare dovedite ale mineralului și avertizează că descoperirile ar putea să nu se aplice direct fluorizării apei tipice din SUA.

Lansarea sa vine în timp ce președintele ales Donald Trump se pregătește să preia mandatul. Nominalizat la secretarul său pentru sănătate, Robert F. Kennedy Jnr, este un critic vocal al apei fluorurate, care deservește în prezent peste 200 de milioane de americani, sau aproape două treimi din populație.

Cercetătorii de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS) au analizat 74 de studii privind expunerea la fluor și IQ-ul copiilor, efectuate în 10 țări, inclusiv Canada, China și India.Aceiași oameni de știință au contribuit la formularea unei recomandări oficiale a guvernului în august , conform căreia există „încredere moderată” că nivelurile mai mari de fluor sunt legate de scoruri mai scăzute ale IQ.

Acum, echipa condusă de Kyla Taylor a declarat agenției France-Presse că noua analiză a găsit o „asociere semnificativă statistic” între expunerea la fluor și scorurile reduse de IQ.

– Limitări de studiu –

Neurotoxicitatea fluorului la doze mari este binecunoscută, dar controversa constă în sugestia studiului că expunerea sub 1,5 miligrame pe litru – în prezent limita de siguranță a Organizației Mondiale a Sănătății – poate afecta și IQ-ul copiilor.

În mod esențial, lucrarea nu clarifică cât de mult mai mică de 1,5 mg/L ar putea fi periculoasă, lăsând întrebări cu privire la dacă ghidul SUA de 0,7 mg/L necesită ajustare.

Autorii au recunoscut că „nu au existat suficiente date pentru a determina dacă 0,7 mg/L de expunere la fluor în apa de băut a afectat IQ-ul copiilor”.

Steven Levy, membru al comitetului național de fluor pentru Asociația Americană de Stomatologie, și-a exprimat îngrijorări semnificative cu privire la metodologia studiului.

El a subliniat că 52 din cele 74 de studii revizuite au fost evaluate de „calitate scăzută” de către autori, dar au fost încă incluse în analiză.

„Aproape toate studiile au fost făcute în alte locuri în care există alți contaminanți, alte lucruri pe care le numim factori de confuzie”, a spus el pentru AFP, citând ca exemplu poluarea cu cărbune din China.

Levy a pus la îndoială, de asemenea, utilizarea probelor de urină într-un singur punct în loc de colecții de 24 de ore, care oferă o precizie mai mare, precum și provocările în evaluarea fiabilă a IQ-ului copiilor mici.

Cu atât de multe incertitudini, Levy a susținut într-un editorial care însoțește studiul că politicile actuale „nu ar trebui să fie afectate de rezultatele studiului”.

Jurnalul a publicat, de asemenea, un editorial care lăuda studiul pentru rigoarea metodologică.

– Echilibrarea câștigurilor față de riscuri –

Pe de altă parte a dezbaterii, beneficiile fluorizării apei sunt bine documentate.

Introdus în Statele Unite în 1945, a redus rapid cariile la copii și pierderea dinților la adulți, câștigând recunoașterea drept una dintre cele mai mari realizări în domeniul sănătății publice ale secolului XX.

Fluorul, care se găsește, de asemenea, în mod natural, în diferite niveluri, ajută la restabilirea mineralelor pierdute prin degradarea acidului din dinți, reduce producția de acid de către bacteriile care cauzează carii și îngreunează lipirea acestor bacterii de dinți.

Cu toate acestea, cu pastele de dinți cu fluor disponibile pe scară largă începând cu anii 1960, unele cercetări sugerează o scădere a randamentelor.

Susținătorii susțin că fluorizarea reduce disparitățile socioeconomice în îngrijirea dentară, în timp ce criticii avertizează că poate prezenta riscuri mai mari de vătămare neurologică pentru comunitățile vulnerabile.

„Este esențial nevoie de dovezi privind efectele ajustării nivelurilor de fluor sau ale întreruperii programelor comunitare de fluorurare a apei, mai ales în contextul SUA”, a declarat pentru AFP Fernando Hugo, președintele Colegiului de Stomatologie NYU.

sursa: scmp.com