Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut, și s-a situat pe locul 31, dintr-un total de 180 de țări evaluate. În raport se spune că mass-media din Moldova este împărțită în tabere pro-ruse și pro-occidentale. Oligarhii și liderii politici influențează puternic pozițiile lor editoriale, potrivit experților RSF.

În raport se mai spune că, peisajul mediatic din Moldova este polarizat și marcat de influența lui Ilan Șor, oligarhul pro-Kremlin fugit din țară pentru a scăpa de urmărirea penală pentru corupție. Imperiul mediatic construit în ultimii ani de companii legate de Șor a fost slăbit de suspendarea licențelor a șase canale, în decembrie 2022 și noiembrie 2023. Licențele altor patru canale legate de un alt oligarh fugar, Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat din Moldova, au fost suspendate de asemenea în noiembrie 2023. Conținutul acestor canale media a migrat online pe site-urile lor și pe rețelele de socializare, remarcă experții.
Raportul mai constată că starea de urgență impusă din cauza invaziei Rusiei în Ucraina a fost folosită de autoritățile moldovene pentru a suspenda licențele mai multor canale de televiziune în ajunul alegerilor din 2023, fără o transparență adecvată în ceea ce privește motivele care au stat la baza acestei decizii – decizii pe care experții RSF le califică drept „îngrijorătoare”. Totodată, măsurile luate de Consiliul Audiovizualului au înăsprit controlul asupra dezinformării și a discursului instigator la ură și au slăbit instituțiile media care difuzează conținut de propagandă produs în Rusia.

sursa: europalibera.org