Guvernul a aprobat în ședința de azi o hotărâre prin care din 1 aprilie curent, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%, Astfel, pensia minimă pentru limită de vârstă va constitui 2620,62 lei, cu aproximativ 342 de lei mai mult decât în anul 2022, anunță un comunicat al executivului republican. Coeficientul de indexare a fost stabilit în funcție de creșterea procentuală a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 față de anul 2021 și se aplică pentru partea de pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2023 – 11 700 de lei.
Pe de altă parte, potrivit art. 13 din Legea nr.156 privind sistemul de pensii coeficientul de indexare constituie rata inflației la sfârșitul anului precedent, exprimată prin creșterea prețurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv față de aceeași lună a anului premergător. Potrviti datelor Băncii Naționale a Moldovei, rata inflației în decembrie 2022 a constituit 30,24%.
Situația privind indexarea pensiilor a provocat un schimb de replici între Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah și premierul Dorin Recean, în timpul ședinței Guvernului.
Irina Vlah s-a arătat nemulțumită de indexarea cu 15% a pensiilor și a propus ca aceasta să fie de 26% în conformitate cu indicile creșterii prețurilor de consum.
Pe de altă parte, Dorin Recean a declarant că nu există nici o încălcare a legii, reieșindu-se din mijloacele financiare disponibile, iar statul face tot posibilul ca să crească pensiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *