Primăria Orhei vrea să încheie acorduri de cooperare cu banca rusească ”Promsvyazbank” și ONG-ul rusesc ”Eurasia”. Asta rezultă dintr-un proiect de decizie publicat la rubrica ”proiecte de documente” a Primăriei Orhei, pe data de 24 iunie. Documentul ar putea fi examinat deja în ședința de joi, 27 iunie a Consiliului Municipal Orhei, proiectul fiind expediat consilierilor cu adnotarea ”suplimentar”, acesta nefigurând pe ordinea de zi a ședinței din dispoziția de convocare.
Textele proiectelor celor două acorduri nu sunt publicate pe site-ul Primăriei Orhei, dar au fost oferite de unul din consilieri.

Cooperare Promsvyazbank Eur… by Maxim Djamanov

Promsvyazbank se află pe lista sancțiunilor impuse de SUA Rusiei încă din 22 februarie 2022, anunțate cu 2 zile înainte de invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia.
În mai Europa Liberă Moldova scria că fosta contabilă a Primăriei Orhei, care a fost consilieră municipală și raională din partea Partidului Șor, Nelli Parutenco asistă logistic deputata rusă Aliona Arșinova la transportarea tinerilor din Republica Moldova în Federația Rusă.
 Fugită la Moscova în 2022, pentru a se o ascunde de o anchetă despre presupusa finanțare ilegală a fostului Partid Șor, Parutenco este astăzi directoarea „Evraziei”.În luna mai, „Evrazia” a dus în excursie la Moscova zeci de tineri din Chișinău, Bălți și Comrat.