Institutul Hudson din SUA, a publicat raportul unui colaborator senior, proaspăt revenit la Washington, după o deplasare în Ucraina.
Raportul subliniază că, pentru a evita consecințele catastrofale pentru NATO și arhitectura de securitate a Europei, situația de pe frontul din Ucraina nu trebuie evaluată ca fiind în impas.
Pentru a combate numeroasele avantaje ale Rusiei, Kievul ar putea să recurgă la noi opțiuni militare neconvenționale/netradiționale, se spune în raport.
Una din cele trei opțiuni expuse în document vizează teritoriul Republicii Moldova. Mai exact, regiunea transnistreană, unde Ucraina poate desfășura cu succes o campanie militară.
Incursiunea trupelor ucrainene, bombardamentele în zona depozitului de armament de la Cobasna, desigur, ar veni și cu riscuri de criză umanitară și nemulțumiri în Moldova și România, prevede autorul, dar operațiunea militară, care nu e război de cucerire, trebuie intercalată ”cu discuții diplomatice rapide cu Chișinăul, precum și cu un acord de securitate a frontierei între cele două state”.
Iar ținând seama de apropiatele alegeri parlamentare ”privarea proactivă a Moscovei de pârghia sa în Transnistria ar putea ajuta Președintele pro-occidental al țării, Maia Sandu, să seteze cursul geopolitic pe mai departe”.
Alte două opțiuni militare neconvențonale din raportul Institutlui Hadson sunt: –Atacarea (cu drone) a fabricii comune de drone Rusia-Iran și altor instalații militare industriale din interiorul Rusiei; –Cucerirea temporară a teritoriului rus.
Raportul Institutului Hudson a fost publicat pe 13 martie. Din aceeași zi au început să apară știrile despre multiple incursiuni ale grupurilor militare pro-ucrainene, formate din combatanți ruși anti-Putin, în regiunile Belgorod, Kursk ș.a. și atacuri cu drone asupra uzinelor de prelucrare a petrolului de pe teritoriul F.Ruse.
…………..
Mai jos, în traducere, textul integral privind opțiunii care vizează R.Moldova:
Opțiunea 3: Campania militară în Transnistria
Armata rusă are o prezență de 1.500 de oameni în regiunea separatistă Transnistria a Moldovei. În timp ce Ministerul Apărării al Rusiei susține că Kremlinul a trimis acolo doar un batalion, documentele disponibile sugerează că a avut loc o desfășurare mai amplă. Mai mult, zona găzduiește un mare depozit militar pentru Kremlin, depozitul de muniții Cobasna.
Din punct de vedere geostrategic, armata ucraineană are un avans în orice inițiativă ofensivă împotriva contingentului rus din Transnistria. Întrucât regiunea este înconjurată de Moldova și Ucraina, Kremlinul nu își poate întări trupele dislocate acolo. În plus, cea mai mare parte a personalului militar din zonă este recrutată din populația locală pro-rusă.
Vizarea și eliminarea prezenței ruse în Transnistria ar aduce Kievului puncte politice și militare importante. Înainte de toate, prezența expansionistă a Rusiei în zonă reprezintă o amenințare pentru orașul ucrainean Odesa. Înainte de războiul actual, Kremlinul a adunat o mare forță de desantare din Kaliningrad, Flota Mării Negre și Districtul Militar de Est, posibil urmărind o debarcare pentru a cuceri Odesa. Dacă armata rusă ar fi reușit să desfășoare o operațiune atât de ambițioasă – care a fost împiedicată de scufundarea de către apărarea de coastă ucraineană a navei amiral ”Moskva” a Flotei Mării Negre în aprilie 2022 și de semnalul de descurajare pe care l-a trimis – Rusia ar fi putut încerca să lege Odesa de forțele sale din Transnistria.
Cucerirea teritoriului stăpânit de Rusia ar da Ucrainei, care este de mult timp în defensivă, pârghii în escaladarea dominației împotriva Kremlinului. Desigur, o astfel de mișcare îndrăzneață ar veni cu riscuri. O turbulență de amploare ar putea declanșa o situație umanitară în Moldova și România vecină. Bombardarea în apropierea depozitului militar Cobasna s-ar putea dovedi foarte periculoasă. Dar niciunul dintre aceste riscuri nu este inevitabil. Trupele ucrainene care efectuează incursiuni sistemice în Transnistria, amplificate de lovituri țintite cu drone, ar putea forța contingentul rus din provincia separatistă să-și abandoneze pozițiile. Întrucât Ucraina, victimă a invaziei în desfășurare, nu ar duce un război de cucerire pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, o astfel de operațiune militară ar trebui intercalată cu discuții diplomatice rapide cu Chișinăul, precum și cu un acord de securitate a frontierei între cele două state.
Cu alegerile stabilite în Moldova pentru sfârșitul acestui an și aderarea la Uniunea Europeană pe masă, serviciile de informații ale națiunii se așteaptă ca țara să fie expusă eforturilor intense de război hibrid rusesc în 2024. Privarea proactivă a Moscovei de pârghia sa în Transnistria ar putea ajuta Președintele pro-occidental al țării, Maia Sandu, să seteze cursul geopolitic pe mai departe.
Tatiana Djamanov