În această săptămână, la distanța de două zile, jurnalistul rus Alexei Venedictov a difuzat interviurile pe care le-a făcut cu ministrul de externe al R.Moldova, Mihai Popșoi, și cu condamnatul la  15 ani de pușcărie, Ilan Shor. La momentul publicării articolului de față, interviul cu Popșoi avea peste 66 de mii de vizionări, iar cel cu Shor – se apropia de 34 de mii de vizionări.

La începutul săptămânii, în timp ce se afla în R.Moldova, Venedictov a stat de vorbă cu șeful externelor de la Chișinău, Mihai Popșoi. Interviul a fost difuzat, pe 13 martie, pe canalul de YouTube al RTVI din F.Rusă, unde jurnalistul realizează emisiunea “Если наступит завтра”(”Dacă va fi mâine).

Scurta descriere a conținutului, de sub videoul interviului, anunță:  ”Armata rusă în Moldova, curajul lui Zelenski, refugiații, gaze, vin/Venedictov și șeful MAE al Moldovei”

La sfârșitul săptămânii, pe 16 martie,  jurnalistul l-a primit în studioul numitei instituții media din Moscova  pe  operatorul central  al ”furtului miliardului”,  Ilan Shor, cu care a stat de vorbă în direct,  pe același canal.  

Scurta descriere a conținutului, de sub videoul interviului, anunță: ”Moldova și UE, opoziția și proteste, Sandu și Putin, pașapoarte și donații. Shor și Venedictov”.

Alexei Venedictov a explicat prezența lui Ilan Shor în studio prin interesul pe care i l-a trezit ministrul  Mihai Popșoi, prin faptul că în timpul interviului a rostit   de patru ori  pe ”oligarh fugar”:

Pe mine, desigur, aceasta m-a interesat, deoarece trebuia să-l iau pe acest ”oligarh fugar” – după el toți se gonesc ,   nimeni nu-l poate găsi, dar  iată-l în fața voastră!”

Între cele două interviuri, Venedictov însuși a  ajuns pe post de intervievat. În timpul șederii la Chișinău,  el  a fost invitatul lui Anatoli Golea, realizatorul emisiunii „Новая неделя” (”Novaya Nedelya” ) de la TV8. Până la acel moment, după cum confirmase oaspetele emisiunii, el s-a întâlnit și cu Petru Lucinschi,  ex-președinte al R.Moldova, fost ambasador al R.Moldova în F.Rusă:

”Da, m-am întâlnit cu Petr Kirilovici Lucinski, noi avem amintiri moscovite comune….”

Acum patru ani, într-un interviu pe care l-a acordat unui post TV din Chișinău, Petru Lucinschi explica cum  a ajuns, din cauza lui Shor,  acționar la Unibanl – una din băncile din   circuitul fraudei bancare – și spunea că îl cunoaște pe Ilan Shor de mic copil:

 „Am fost șocat. De mic copil a intrat în familie, mă cunoșteam cu tatăl lui. Acest băiat, nici nu știi cum să îl numești…”

Alexei Venedictov   a fost mai bine  20 de ani  redactor-șef al   «Эхо Москвы» (Echo Moskvî) , post de radio închis în 2022. De atunci, a deschis  pe Youtube  canalul «Живой гвоздь» (”Zhivoy gvozd”) și colaborează cu RTVI.

În societatea pe acțiuni de tip închis «Эхо Москвы», conform datelor din anii 2011-2020,  66,6% aparțineau ”Gazpom-Media”, iar 33,02% –  EM Holding Company din SUA. La momentul închiderii postului de radio, în 2022, potrivit ”RosBiznesConsalting», citată de Forbes.ru,  ”Gazpom-Media” deținea  66%  din «Эхо Москвы» SA, iar 34% aparțineau unor persoane fizice, inclusiv  14% lui Venedictov.

În luna martie 2022,  Ministerul de Justiție al F.Ruse l-a inclus pe Alexei Venedictov în lista ”agenților străini”. 

Tatiana Djamanov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *