Cca 100 ha de vegetație au ars pe parcursul săptămânii precedente în raioanele Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești. Astfel, pompierii reiterează, că arderea vegetației este o acțiune ilicită și este pedepsit prin amendarea făptașului. Pentru a evita incendierea vegetației angajații DSE mun. Orhei recomandă:
- Evitați arderea vegetației uscate și a altor resturi vegetale în scopul igienizării ți salubrizării terenurilor pentru lucrările agricole, depozitaţi-le în loc special amenajate sau în locurile pentru formarea compostului pentru pământ;
- Să nu utilizați focul deschis în locurile cu pericole de incendiu și pe timp de vânt, în condiții de umiditate redusă și vânt orice scânteie se poate răspândi cu repeziciune și să se transforme într-un incendiu de proporții
- Nu utilizați focul la un loc deschis la o distanță mai mică de 50 m față de clădiri, instalații, materiale combustibile;
- Gunoaiele, deșeurile transportaţi-le la gunoiştile autorizate din localitate.
Totodată în cele patru raioane s-au produs următoarele situații de risc:
În noaptea de 20 februarie 2024 în s. Bălăşeşti, pompierii din Telenești au stins focul, au demontat coșul de fum, în podul unei case s-a incendiat coșul de fum, astfel fiind prevenit un incendiu de proporții.
La data de 24 februarie 2024 un bărbat de 75 ani din s. Cotiujenii Mări a decedat în urma arsurilor primite, după ce în odaia unde locuia s-a produs un incendiu.
Salvatorii din Orhei au fost solicitați pentru a debloca ușa unui apartament. În interior a fost depistat cadavrul unui bărbat de 71 ani.
Pompierii și salvatorii îndeamnă în continuare cetățenii să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a evita pierderi de vieți omenești și bunuri materiale.
26.02.2024
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei
maior al s/intern Diana Maxim