Congresul așa zișilor aleși  din nerecunoscuta  RMN, anunțat pentru data de  28 februarie, a adaugat dureri de cap   Chișinăului și metropolelor apusene,  care tocmai  au consemnat  doi ani de la invazia rușilor în Ucraina.  

Chiar dacă versiunea că Tiraspolul va cere  alipirea la Rusia nu este confirmată de serviciile speciale și oficialii moldoveni și ucraineni, subiectul este intens discutat  de experți, îndeosebi de cei de la Kiev.

În contextul eventualelor pericole  din partea  Transnistriei pentru mersul războiului din Ucraina, dar și pentru destabilizarea R.Moldova, expertul militar ucrainean, politologul Dmitri Sneghiryov, se arată nedumerit de faptul că autoritățile de la Kiev nu-i sancționează pe liderii separatiști de la Tiraspol, mai ales  că   aceștia sunt cetățeni ucraineni.

Președintele nerecunoscutei RMN are pașaport  ucrainean, prim-ministrul –  pașaport ucrainean, ministrul de externe- pașaport ucrainean. Toți aceștia mai au și proprietăți imobiliare  în Ucraina. Cum așa?se întreabă Sneghiryov,  care întrevede în aceasta o încurajare a separatismului.

Liderii transnistreni  intră nestingherit de pe sectorul transnistrean al hotarului pe teritoriul Ucrainei, spune politologul, mai adăugând    că    pretinsului premier Alexandr Rosenberg îi place să se odihnească și sa sărbătorească   revelionul cu familia în Odessa, iar separatistul-șef Vadim Krasnoselski, aflat anterior în căutare internațională, nu a avut nicio problemă cu structurile de resort ale statului vecin.  

Din anul 2007 până în 2015, actualul așa zis președinte al RMN,   Krasnoselski, la acea vreme – ministru de interne, se afla în căutare internațională.   Deci, era și în baza Ministerului de Interne al Ucrainei. Dar asta nu l-a împiedicat să traverseze hotarul ucrainean de 300 de ori cu pașaport rusesc și de zece ori – cu cel ucrainean.

În situația în care conducătorii transnistreni  prezintă pericol, de ce față de ei nu sunt aplicate sancțiuni și nu le este anulată cetățenia ucraineană? –  a întrebat  Sneghiryov  în timpul  unui  interviu la    Politeka online, adresându-se virtual președintelui Consiliului de securitate națională și apărare de la Kiev,  Oleksiy  Danilov.

 Paradoxul l-a explicat expertul însuși, care a spus că situația din regiunea transnistreană, ca gaură neagră prin care trec fluxuri uriașe de contrabandă, este convenabilă și Rusiei, și Moldovei, și Ucrainei.

Datele despre liderii transnistreni, vocalizate pe  canalul youtube ucrainean au fost, de fapt, prezentate mai demult –  încă în luna iunie  2022,  în investigațiile unor jurnaliști din R.Moldova și Ucraina.

  În acea perioadă,  deschiderea celui de-al doilea front de pe teritoriul pretinsei RMN părea iminentă, iar  RISE Moldova,  scria  în investigația de  atunci că SBU (serviciul de securitate al Ucrainei), care a fost solicitat pentru informații despre cetățenia liderilor transnistreni și posibile sancțiuni față de ei, a răspuns laconic: ”comunicăm despre lipsa informației solicitate”.

Tot atunci, probabilitatea aplicării sancțiunilor față de liderii de la Tiraspol, care controlează ”zona de ocupație rusă” a fost comentată de Mihailo Podoleak, consilierul din administrația președintelui  Volodimir Zelensky .

Consider că în lista sancțiunilor trebuie incluși un număr maximal de subiecți, care desfășoară activități pe teritoriul Transnistriei. În general, Transnistria, în forma sa de astăzi, este un factor destabilizator nu doar pentru Moldova,<…>  dar  și un focar de tensiune pentru Ucrainaspunea Podoleak cu mai bine de un an și jumătate în urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *