Comisia Europeană a acordat Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro și, până la sfârșitul acestei luni, va oferi o tranșă suplimentară de 22,5 milioane de euro sub formă de granturi.

Acești bani sunt destinați să acopere o parte din necesitățile de finanțare a bugetului pentru 2024 și să sprijine stabilitatea macroeconomică, permițând totodată continuarea reformelor, conform unui comunicat al Comisiei.

Economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere modestă în 2023, după o recesiune profundă în 2022. Cu toate acestea, țara continuă să fie afectată de războiul din Ucraina și să se confrunte cu grave probleme de securitate energetică, potrivit executivului comunitar.

Aceasta este cea de-a patra tranșă din cadrul Asistenței macrofinanciare în curs de desfășurare pentru Moldova, după ce Comisia a concluzionat că țara a îndeplinit condițiile de politică convenite cu UE pentru acordarea acestei debursări.

Asistența macrofinanciară a UE pentru Republica Moldova vine în sprijinul procesului de integrare europeană și se ridică, în total, la 295 de milioane de euro.