Șase companii petroliere au fost sancționate de către Consiliul Concurenței pentru coordonarea concertată și anticoncurențială a prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat. Investigația s-a desfășurat în perioada martie 2019-ianuarie 2021. Suma totală a amenzilor aplicate se ridică la 480 de milioane de lei.

Potrivit anchetei, cele șase companii ar fi încheiat un acord anticoncurențial cu scopul de a coordona prețurile de comercializare a produselor petroliere.

„În unele cazuri, au fost constatate perioade când au avut loc unele modificări de prețuri fără acest comportament paralel, fără ca modificările să fie similare la toate cele șase companii. Prin urmare, în urma analizei investigațiilor acumulate, Consiliul Concurenței a ajuns la concluzia că între cele șase companii a avut loc un acord anticoncurențial care viza coordonarea prețurilor pe această piață”, a explicat șeful Consiliului Concurenței.

Alexei Gherțescu a precizat că cele șase companii vizate au negat existența înțelegerilor de cartel invocând diverse argumente economice pentru a-și justifica acțiunile.

„Argumentele privind adaptarea inteligentă a companilor una față de alta nu puteau fi reținute, deoarece întreprinderile nu au reușit să explice clar în ce consta acest mecanism de adaptare inteligentă, cum anume funcționa la fiecare întreprindere și, cel mai important, cum un astfel de mecanism a fost adaptat independent la fiecare din ele și a dus la același comportament pe piață, la aceleași modificări ale prețurilor”, a mai adăugat Gherțescu.

Companiile vizate pot contesta decizia în termen de 30 de zile.

sursa: moldova1.md