Pentru prima data in ultimii 30 de ani, in iazul din Orhei a fost gasit vibrionul holeric “adevarat”.
Asa a fost numit acest vibrion de catre specialistii de la Centrul de sanatate publica Orhei care, marti, 16 august, au tinut raport la comisia antiepidemica exceptionala a raionului. Potrivit acestora, vibrionul nu mai este aglutinat – ca in verile precedente, ci glutinat – ceea ce face scaldatul foarte periculos. Mai mult, apa prezinta un pericol real si pentru animalele care hoinaresc pe malul iazului, si chiar in cazul irigarii.
In cadrul sedintei, medicul Petru Cristalov a declarat ca, spre deosebire de anii precedenti, acum o saptamana in iazul orasenesc a fost depistat vibrionul ‘adevarat’ al holerei:
Insert 16.08.11. cristalov holera
Modul de combatere a vibrionului holeric a fost lasat la discretia Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor, care gestioneaza apa din iaz. Insa, a mentionat medicul-sef al Centrului de sanatate publica, Vasile Gustiuc, metoda chimica se prezinta a fi destul de scumpa. La randul sau, Grigore Rusu, presedintele Asociatiei-gestionare , a declarat ca pentru a evita infestarea apei pe viitor, iazul trebuie amenajat si renovat capital.
Potrivit factorilor responabili, pe plaja au fost deja instalate panouri de avertizare. Masurile de preventie au inclus si atentionarea populatiei prin presa scrisa locala si radio, a mai spus medicul Petru Cristalov, care a nu precizat insa postul de radio.
Totodata, marti 16 august, pagina web a Centrului de sanatate publica Orhei nu continea nicio informatie despre vibrionul holeric “adevarat” descoperit in iazul orasenesc cu o saptamana in urma.