Promo-LEX remarcă faptul că Parlamentul și-a schimbat din nou programul de activitate, în special cel de desfășurare a ședințelor plenare. A două săptămână consecutiv Legislativul desfășoară ședințele plenare săptămânal, deși anterior acestea aveau loc o dată la două săptămâni. Subliniem că e o revenire la practica anterioară – cea prevăzută în Regulamentul Parlamentului – doar că nu este clar motivul și dacă această revenire e ocazională sau de durată.
Ordinea de zi a ședințelor plenare din 22 – 23 iunie a fost modificată în proporție de 162,5 %. Promo-LEX subliniază că un rulaj atât de mare a proiectelor introduse și excluse de pe ordinea de zi afectează atât transparența decizională, cât și posibilitatea deputaților de a studia din timp proiectele examinate și votate.
De cealaltă parte, Promo-LEX apreciază în mod pozitiv că în ședința din 23 iunie deputații au aprobat ordinea de zi pentru ședințele din 30 iunie – 7 iulie 2023, astfel respectând prevederea Regulamentului Parlamentului potrivit cărei „ordinea de zi este supusă spre aprobare Parlamentului în ultima zi din săptămâna de lucru ce precedă perioada pentru care a fost întocmită”. Considerăm că în acest mod este asigurată o mai mare previzibilitate a proiectelor ce urmează a fi examinate și dezbătute, dar și o mai bună planificare a procesului legislativ.
41% din toate proiectele examinate au fost votate cu încălcarea transparenței decizionale. În cazul a 12 proiecte nu au fost nu au fost solicitate/acordate/publicate actele aferente, inclusiv avizele comisiilor permanente (7); avizul Guvernului (1) și avizul Direcției General Juridice (5). Iar 5 proiecte de legi au fost examinate și votate în prima lectură în mai puțin de 10 zile lucrătoare de la înregistrare. Astfel, nu a fost respectat termenul minim prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate.
Promo-LEX observă, în mod repetat, că transparența decizională este grav afectată prin faptul că unele rapoarte ale comisiilor permanente sunt publicate în ziua ședinței, fie în timpul examinării proiectelor sau după votarea lor. Dacă luăm în calcul că, la ședințele din 22-23 iunie, 4 rapoarte ale comisiilor permanente fost publicate în ziua ședinței, atunci constatăm că transparența decizională a fost afectată în proporție de 48%.
Remarcăm că la ședința din 22 iunie mai mult de jumătate (52%) din proiectele examinate au fost votate prin ridicare de mână, votul electronic nu a funcționat din cauza unor deficiențe tehnice.
Urmare a declarării neconstituționalității Partidului Politic Șor, pe 19 iunie, Președintele Parlamentului a constatat încetarea de drept a fracțiunii PPȘ, în ședința plenară din 22 iunie. În mod subsecvent, Legislativul a exclus reprezentanții fracțiunii PPȘ din Biroul Permanent și din componența delegațiilor Parlamentului la organizațiile parlamentare internaționale și organizațiile parlamentare bilaterale, iar în Hotărârile privind componența comisiilor permanente și alegerea membrilor supleanți și în cea privind grupurile parlamentare de prietenie a înlocuit sintagma „Fracțiunea parlamentară Partidul Șor”- cu „deputat (ă) independent(ă).
Parlamentul și-a exercitat și în această săptămână funcția de control parlamentar prin audierea în plen a 2 rapoarte ale autorităților publice: Raportul general privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica Moldova pentru anul 2022, prezentat de Consiliul pentru egalitate și Raportul Guvernului Republicii Moldova privind implementarea recomandărilor expuse în Raportul Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului.
În acest context reiterăm că audierea rapoartelor unor autorități rămân în continuare restante.
Cele două ședințe plenare au durat cumulativ circa 14 ore 15 min, cu 3 pauze de 4 ore 23 min. La începutul ședinței din 22 iunie și-au înregistrat prezența 81 deputați; iar în cea din 23 iunie – 89 deputați.
Deputații independenți D. Ulanov; M. Tauber, P. Jardan, V. Fotescu, R. Apostolova și deputații neafiliați I. Lozovan, A. Nesterovschi, A. Suhodolski au absentat în mod tradițional de la ședințele plenare.
sursa: promolex.md