Două instituții mass-media care conțin în denumirile sale numele localității Orhei, dar au fost înregistrate la Chișinău au avut evoluții financiare diferite în anul 2022, dar cu același rezultat – au activat în pierdere. Este vorba de Orhei TV și Radio Orhei FM, rapoartele de activitate ale cărora au fost publicate pe site-ul Consiliului Audiovizualului.


Potrivit sursei citate postul de televiziune Orhei TV, care și-a făcut apariția la Orhei în toamna anului 2018, este fondat de Media Resurse SRL, care își are adresa juridică la Chișinău pe strada Columna 106.
Până în toamna anului trecut acesta a aparținut Irinei Țvic, iar apoi a trecut în proprietatea lui Dumitru Chitoraga, care până în primăvara anului curent a fost consilier municipal și rational din partea Partidului Șor, la Ungheni.


Mai multe mass-media au relatat în repetate rânduri că acest post de televiziune îi este afiliat lui Ilan Șor, iar în decembrie trecut, de rând cu TV 6, o altă televiziune fondată de Media Resurse SRL , licența postului a fost suspendată.


Anul trecut Media Resurse SRL a avut venituri de peste 16 milioane lei și cheltuieli de peste 19 milioane, încheind perioada de raportare cu o pierdere de aproape 3 milioane lei, asta după ce în 2021 pierderile întreprinderii s-au ridicat la 1,3 milioane lei.


Potrivit raportului de activitate între entitățile care au contractat servicii mai mari de 200 mii lei de la Media Resurse SRL se numără Avia Invest SRL, fosta concesionară a Aeroportului Chișinău, Air Moldova, care recent și-a suspendat zborurile din cauza situației financiare precare, SRL Aerofood care anterior a finanțat Partidul Șor și care are câteva unități comerciale în parcul Orheiland,  SRL Thor Security Grup care asigură paza clădirilor Primăriei Orhei, Consiliului Raional Orhei și unor instituții din subordinea acestora, dar și al băncii Victoriabank, dar și SRL Casa Media Corp  al cărei fondator și director este Dorin Pavelescu, despre RISE Moldova a scris anterior că este „persoană-cheie din anturajul lui Vlad Plahotniuc”,.


Adresa studioului Orhei TV se află în incinta unei clădiri cu spații comerciale la marginea cartierului Bucuria al Orheiului.


Tot pe aceiași adresă – Unirii 57, își are studioul Radio Orhei FM, apărut la Orhei la începutul verii 2018. Postul de radio este deținut de SRL Media Forum, fondată de Sergiu Moraru. Compania își are adresa jurică la Chișinău pe str. Grădina Botanică 14/3 of 307. În 2018 Jurnal TV scria că potrivit unor investigații ale RISE Moldova, exact pe aceeași adresă, chiar în același birou, sunt înregistrate o companie a mitropolitului Vladimir și alte 20 de firme din Irak, Hong-Kong, Cipru, Italia, Turcia și Republica Moldova.
De curând Media Forum și-a înregistrat o subdiviziune într-o clădire nefinalizată din cartierul Nordic al Orheiului, pe adresa str. Tamara Ciobanu, 2/A.


În prezent, administratorul Media Forum SRL este Avelin Tabarcea, consilier municipal pe lista Partidului Șor, care cumulează această funcție cu cea de director al Centrului de Cultură „Andrei Suruceanu„ din Orhei și cu cea de manager al Întreprinderii Municipale Complexul Sportiv Raional Orhei.
Potrivit raportului de activitate pentru 2022, Radio Orhei FM are doar 2 angajați și a avut un venit de peste 168 mii lei, înregitrând pierderi de 58 mii lei. Documentul mai arată că radioul a activat în pierdere și pe parcursul anului 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *