Chișinăul dezminte declarațiile securității transnistrene precum că pe teritoriul R. Moldova ar fi pregătite „grupuri speciale” de militari veniți din Ucraina, care ar urma să comită „atacuri teroriste” în regiunea transnistreană. 

„Sunt informații cu tentă provocatoare, ce urmăresc scopuri propagandistice”, au spus Europei Libere reprezentanții Biroului politici de reintegrare, recomandând locuitorilor ambelor maluri să se informeze din surse publice oficiale, difuzate de autoritățile constituționale.

Așa-numitul minister al securității din regiunea transnistreană (MGB) a difuzat, pe 12 ianuarie, un comunicat în care acuză că în unitățile structurilor de forță ale R. Moldova ar fi pregătite „grupuri armate speciale, de peste 60 de persoane, venite în mare parte din Ucraina și cu experiență de luptă”.

Acestea ar urma, potrivit securității transnistrene, să comită „atacuri teroriste, ca distrugerea unor obiective civile importante, diversiuni la obiective militare, răpirea sau lichidarea înalților oficiali și conducătorilor structurilor de forță” din regiune.

La scurt timp, informația a fost preluată de presa controlată de autoritățile din stânga Nistrului. Ulterior, și agenția rusească de stat TASS a publicat o știre cu titlul: „În Moldova are loc pregătirea militarilor pentru atacuri teroriste în Transnistria”, citând MGB.

Pe 10 ianuarie, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a scris, în una dintre analizele sale zilnice, că Rusia ar instrui persoane din regiunea transnistreană să creeze condiții informaționale pentru o posibilă operațiune sub steag fals în Transnistria.

Analiștii ISW cred că aceste acțiuni ar face parte din eforturile mai largi ale Kremlinului de a destabiliza R. Moldova.

sursa: europalibera.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *