RISE Moldova a publicat o nouă investigație: „Imperiul Plahotniuc: Dublura, identitatea și semnătura”.

Sîli. Andrie Sîli. Este noua identitate românească a fostului deputat Constantin Țuțu, judecat pentru mai multe infracțiuni.

La Chișinău, unde e învinuit pentru trafic de influență, îmbogățire ilicită, dar și pentru huliganism într-un dosar de omor, se numește tot Constantin Țuțu.

Țuțu este de mulți ani omul de încredere al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, fostul său șef de partid și cel care l-a propulsat în Parlament.

Anchetat în șase dosare penale, Plahotniuc, care a avut de asemenea o identitate diferită în România, se află pe lista de sancțiuni în SUA, Elveția și Uniunea Europeană. Și fiul său, Timofei Plahotniuc, a solicitat schimbarea numelui în România, după ce oligarhul a pierdut puterea la Chișinău și a fugit din țară.

Între timp, o nouă semnătură a apărut în două companii din imperiul familiei Plahotniuc din Cipru și Olanda, chiar în timp ce procurorii îi investigau averea și puneau proprietăți și firme sub sechestru.

Cele două companii sunt în acte pe numele românului Dragoș Furtună, prietenul lui Țuțu și liderul unui club de motocicliști din București. Furtună e judecat în România pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce l-a amenințat în trafic pe un motociclist, care era de fapt polițist. Când i-au controlat mașina, polițiștii au descoperit arme pentru care nu avea autorizație.

Rapoarte confidențiale arată că Plahotniuc a direcționat în deceniul trecut milioane de euro către aceste companii, sume provenite, potrivit procurorilor, din fraudele bancare care au zguduit sistemul financiar din Republica Moldova.

Ancheta poate fi accesată aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *