Șefa statului Maia Sandu a semnat astăzi decretul privind eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 23 mai 2022, transmite MOLDPRES.

Instituția prezidențială a precizat că, „întrucât pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”
Pe de altă parte, avocatul Vasile Gafton a declarat pentru Noi.md că decretul prezidențial privind eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo va fi contestat în instanța de judecată. Avocatul lui Alexandr Stoianoglo a mai spus că, potrivit legislației în vigoare, decretul poate fi contestat în decurs de 3 zile din ziua emiterii acestuia.
Pe 23 mai anul trecut, membrii CSP au decis, cu majoritatea voturilor, să acorde calificativul „nesatisfăcător” activității lui Alexandr Stoianolgo și au propus șefei statului eliberarea acestuia din funcție. Decizia CSP a fost însă atacată în judecată, iar o soluție finală în acest caz încă nu există.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *