Bogații, dar rău famații Ilan Shor și Veaceslav Platon,   nu sunt singurii care investesc mii de euro în sponsorizarea publicațiilor de pe Facebook. Shor, care de multă vreme sare în ochi cu postările sale   propagandistice, de curând a început să concureze financiar cu Platon – un alt oligarh, care,  ca  și el, se află  departe de R.Moldova, dar care nicidecum nu lasă din vedere lucrurile  de aici.   Doar o singură pagină – „Pentru Moldova liberă” l-a costat pe Platon, în perioada 9 mai-6 august curent,  12 770 de euro, iar Shor, tot pentru numai una din multele sale pagini – „Orhei azi”, a plătit 2783 de euro.

O premieră – sau cel puțin așa pare a fi,  potrivit datelor publicate de unimedia pentru perioada menționată, este faptul că printre fruntașii  la cheltuielile   de pe Facebook au apărut Guvernul R.Moldova – aproape 5000 euro (cei mai mulți bani, pentru anunțurile despre locurile vacante în instituțiile statului) și Ministerul de Externe  – peste 4000 euro  (pentru promovarea Summit-ului european de la începutul lunii iunie). În top 15 sponsori ai publicațiilor de pe Facebook mai figurează  șeful Guvernului, Dorin Recean  – 2000 euro și singurul partid, PAS –  2315 euro.

 Pe parcursul ultimilor  trei ani, moldovenii au cheltuit peste jumătate de milion de euro pentru publicitate pe Facebook. Lider absolut este Ilan Shor –  118 000 euro, urmat de  PAS – 39 000 euro (+ 8600 euro, pagina în limba rusă). În top cinci intră și  Veaceslav Platon, precum și pagina jurnalistei cu care acesta are un copil, Natalia Morari. Urmează Președintele Maia Sandu – peste 20 000  euro, bani care, notează publicația citată, cel mai probabil, au fost cheltuiți în campania  prezidențială din toamna anului 2020.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *