Membrii organelor executive, persoanele alese în funcții elective ale partidelor declarate neconstituționale nu vor putea candida la alegeri timp de trei ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale (CC). Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament. Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a subliniat că proiectul de lege vine să pună în aplicare un mecanism de prevenție, ce rezultă din declararea drept neconstituțional a unui partid politic.
Potrivit Moldova1, nu vor putea fi alese pe o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.
Pe de altă parte Promo-Lex a publicat o declarație în care spune că , în raport cu persoanele – membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional o măsură de restricționare temporară a dreptului de a fi ales ar putea fi justificată, în anumite condiții, luând în considerare importanța deciziilor luate de membrii acestui organ în cadrul partidului. În același timp, în raport cu persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți – această măsură nu poate fi justificată, decât dacă se demonstrează vinovăția individuală a fiecărei persoane.
Asociația recomandă: autorilor și Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului:

  1. Examinarea suplimentară a necesității și proporționalității propunerii privind includerea unui nou temei de restricționare a dreptului de a fi ales;
  2. Desfășurarea consultărilor publice largi la acest subiect;
  3. Solicitarea expertizei juridice asupra proiectului, în special asupra prevederii propuse de modificare a Codului electoral;
  4. Solicitarea Opiniei Comisiei de la Veneția privind restricționarea dreptului de a fi ales.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *