În primele două zile ale lunii august, Curtea Supremă de Justiție a anulat 21 de decizii ale Comisiei de pre-vetting. Astfel, aspiranților  la funcțiile de  membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, descalificați inițial de comisie, li s-a oferit posibilitatea de a candida din nou.  Deciziile CSJ sunt obligatorii inclusiv pentru Comisia de pre-vetting, așa că cei 21 de judecători, procurori și reprezentanți ai societății civile, care au fost respinși anterior, urmează a fi reevaluați.

Printre judecătorii, care au contestat deciziile nefavorabile, luate de  Comisia pre-vetting încă la începutul anului curent,   sunt și doi magistrați de la Orhei. Urmare a deciziei CSJ,   Veronicăi Cupcea, președinte al Judecătoriei Orhei,   și Ecaterinei Buzu  li s-a oferit a doua șansă.

Totodată, nu este clar ce repercursiuni ar putea avea o posibilă reevaluare pozitivă a judecătorilor asupra componenței CSM. După calculele Europei Libere, în CSM mai sunt vacante doar două poziții de judecător, însă acestea trebuiesc oferite reprezentanților curților de apel și ai CSJ. Alte patru locuri (din totalul de 12), destinate judecătorilor din instanțele de fond, au fost deja ocupate de magistrații care au trecut pre-vettingul din prima încercare și ulterior, încă în luna aprilie curent, au fost aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *