Regele Mihai,  ca o carte de vizită a țării,  ar fi ajutat ca România să-și ocupe locul  cuvenit printre alte state civilizate. Acest punct de vedere l-a exprimat, într-o discuție la Canal 33, profesorul universitar, analistul politic Dan Dungaciu, care a mai precizat  că,  deși nu este monarhist,   consideră că  revenirea  regelui la București ar fi arătat bine în ochii Occidentului, iar România ar fi avut un start mai bun pentru mișcarea înainte.

Dungaciu  a vorbit și despre  un episod emoționant din perioada când era secretar de stat la Externe și l-a însoțit pe Regele Mihai în prima vizită a acestuia  în R.Moldova. Mai multe limitări, cum ar fi interdicția de a merge în altă parte decât la  cimitirul militar de la Țiganca, de a purta  uniformă militară română, etc. dar  și  supravegherea permanentă au complicat vizita. Într-un cerc restrâns regele Mihai a reușit totuși să strecoare, aidoma unui testament, câteva cuvinte despre Basarabia:

“Pentru mine un episod este emotionant. Regele Mihai era mereu flancat (de oameni de la servicii secrete). Într-un moment nu era nimeni – doar eu și diplomatul de la Ambasada română. S-a întos către noi (regele Mihai), a văzut că nu mai e nimeni și ne-a spus un singur lucru: „Să nu cedați niciodată Basarabia”, își amintește Dan Dungaciu.

În aceeați emisiune, analistul a dezvăluit că rezultatul preocupării lui  Traian Băsescu de Basarabia, s-a dovedit a fi altul decât cel anunțat de către ex-președintele român ca fiind    al treilea proiect de țară,  după integrarea în UE și NATO. Dungaciu susține că la presiunea conducerii Germaniei și spre oroarea lui Mihai Ghimpu (președinte interimar al R.Moldova în 2009-2010),  a fost semnat tratatul de frontieră moldo-român:

“Noi ne-am integrat în NATO și Uniunea Europeană fără tratat de frontieră cu R.Moldova și îl semnezi după aceea,  că îți cere cineva de la Chișinău sau  că îți cere doamna Angela Merchel?! Nici măcar Anghela Merchel, ci s-a cerut prin președintele   organizației de tineret  creștin-democrat (la putere atunci în  Germania). Ăsta era  nivelul! După o discuție a unui fost premier (moldovean) – nu  dau numele – cu doamna Angela Merchel ei au solicitat germanilor să pună presiune pe români”, a detaliat invitatul emisiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *