Majoritatea din Consiliul Municipal Orhei dominată de aleșii locali ai partidelor afiliate lui Ilan Șor a aprobat cererea Întreprinderii Municipale Serviicii Comunal-Locative Orhei privind achiziționarea produselor petroliere pentru anul 2024. Potriviit deciziei publicate în Registrul de Stat al Actelor Locale, ÎM SCL Orhei va putea procura pentru anul 2024 carburanți și lubrifianți în sumă de 7,1 milioane lei.

Cifra este în creștere cu cca 1,3 milioane lei față de anul 2023. Cea mai mare creștere se înregistrează la capitolul motorină Euro 5, de la 3,9 milioane lei în 2023 la 4,8 milioane lei pentru anul 2024.
Decizia nu conține vreo explicație pe marginea diferenței semnificative între necesitatea SCL Orhei în carburanți pentru anul curent și anul viitor. Totodată prețul indicat al motorinei care se estimează a fi procurată este unul de 24 lei per litru, adică cu aproape 4 lei mai scump decât tariful stabilit de ANRE pentru motorină în perioada de 16-18.12.2023.


De menționat că în prezent legislația nu obligă întreprinderile municipale să achiziționeze bunurile și serviciile printr-o procedură transparentă de achiziții publice pe mtender.gov.md
ÎM SCL Orhei desfășoară acizițiile în baza unui regulament aprobat de Consiliul Municipal Orhei.


Acesta a fost aprobat în primăvara anului 2021, iar înaintea aprobării reprezentantul AO Eurodemos-plus a înaintat mai multe propruneri pe marginea regulamentului, inclusiv ca achizițiile să se desfășoare prin sistemuul mtender.gov.md. Totuși majoritatea din Consiliul Municipal nu a ținut cont de aceste propuneri și a aprobat regulamentul în ședința ce s-a desfășurat chiar în ultima zi destinată consultărilor publice pe acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *