Igor Talmazan a demisionat din funcția de director al Serviului Vamal. Anunțul a fost făcut de instituție într-un comunicat. Potrivit acestuia, motivul retragerii din funcție este dosarul de corupție de pe Aeroportul Internațional Chișinău, în care șapte inspectori vamali sunt cercetați penal pentru luare de mită.

Ultimul caz, în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție, arată că mai este nevoie de multe eforturi. În calitate de conducător, sunt responsabil de buna administrare a Serviciului Vamal și îmi asum atât reușitele, dar mai ales eșecurile din perioada în care am condus Serviciul Vamal și consider că, în calitate de conducător al instituției, este necesar să-mi depun în semn de onoare demisia și să mă retrag din funcția de director al Serviciului Vamal”, se arată în mesajul transmis de Igor Talmazan.

Fostul șef al Serviciului Vamal a spus că lupta împotriva corupției este un efort de lungă durată și că este nevoie de o energie nouă pentru a accelera și a duce la capăt această misiune, iar noul conducător al instituției trebuie să pună accent sporit pe domeniul integrității instituționale.

Sunt convins că Serviciul Vamal va deveni o instituție despre care comunitatea de afaceri și cetățenii deopotrivă vor vorbi cu respect și încredere”, a conchis el.

Igor Talmazan a deținut funcția de director al Serviciului Vamal în perioada septembrie 2021 – noiembrie 2022, fiind numit din nou în funcție la data de 20 februarie 2023.

Amintim că, în dimineața zilei de 1 aprilie, oamenii legii au efectuat 16 percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău într-un dosar de corupție. În urma verificărilor, trei inspectori vamali au fost reținuți, iar alți patru sunt cercetați în stare de libertate.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, vameșii reținuți ar fi solicitat între 50 și o mie de dolari de la pasageri pentru a introduce sau a scoate bunuri din țară, fără a achita taxele prevăzute de legislație. Drept dovadă, CNA a făcut publice înregistrări audio în care inspectorii vamali ar cere bani de la pasageri.

Menționăm că printre vameșii reținuți este și fiica deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Victoria Cazacu. Aceasta nu a fost reținută, dar este cercetată în stare de libertate. În dosarul de corupție figurează și fiul deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac. Feciorul acestuia, și el inspector vamal, are statut de bănuit și este cercetat în stare de libertate. Printre vameșii reținuți este și fiul fostului deputat democrat Gheorghe Brașovschi. Acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

sursa: moldova1.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *