Într-o postare apărută ieri pe contul oficial al Israelului de pe rețeaua X/Twitter se recunoaște faptul utilizării tacite a unor imagini din R.Moldova pentru a arăta cum israelienii livrează ajutoare umanitare în Fâșia Gaza.

Asta, după ce poze ale unei tabere pentru refugiații ucraineni, înființată în R.Moldova în 2022, au fost incluse într-un videoclip, în care se afirma că Israel a oferit Gaza „ajutor umanitar vital”, difuzat pe același cont la începutul lunii curente.

Ieri, ne-a fost atrasă atenția că unul dintre videoclipurile noastre despre ajutorul umanitar în Gaza include o fotografie din Moldova. Fotografia a fost făcută cu scop ilustrativ și a trebuit să indicăm acest lucru în videoclip. În continuare, vom face tot posibilul pentru a asigura transparența imaginilor pe care le publicăm”, se spune în mesajul de pe contul administrat de MAE israelian.

Odată cu aceasta, videoclipul, cât și și mesajul privind ”circa 23 de tone de corturi și echipamente pentru adăposturi”, care ar fi fost publicate pe 4 februarie curent, au dispărut de pe contul oficial Israel X/Twitter.

Anterior, la faptul că filmările taberei de corturi nu au fost făcute în Fâșia Gaza, ci în R.Moldova, a atras atenția reporterul BBC Verify, Shayan Sardarizadeh, iar observația lui a fost tirajată de thenational.scot, fiind preluată de mybusiness.md.

Imaginile de la sfârșitul videoclipului, care pretinde să arate corturi și echipamente de adăpost pentru locuitorii din Gaza, au fost de fapt filmate în martie 2022 și arată corturi în Moldova pentru refugiații ucraineni”, a atenționat reporterul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *