În ultimele luni, Ministrul Energiei Victor Parlicov a fost citat în cîteva rânduri cu afirmația că, în cazul unui preț avantajos, R.Moldova ar putea achiziționa gaze inclusiv de la Federația Rusă.

La mijlocul acestei săptămâni, în cadrul unei întrevederi cu șefa Misiunii OSCE în RMoldova, Kelly Keiderling, au fost discutate diverse aspecte legate de reformele în domeniul energetic și asigurarea republicii cu resurse energetice, iar ministrul a spus că gazele vor fi achiziționate la cele mai avantajoase prețuri de la orice furnizor, inclusiv de la Gazprom, dacă acesta va oferi cel mai mic preț pe piața internațională, transmite noi.md.

În luna octombrie trecut, într-un interviu pentru NewsMaker , Victor Parlicov nu a exclus că R. Moldova ar putea să cumpere gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept, dacă prețul va fi favorabil și dacă Rusia nu va impune nicio condiție politică. Adevărat că, potrivit aceleeași publicații, în ajun ministrul declara altceva – că pentru malul drept al Nistrului nu se vor mai cumpăra gaze de la Gazprom, ceea ce a atras replica Moscovei despre datoriile Chișinăului față de furnizorul rus.

La începutul lunii februarie curent, la o emisiune de la Moldova1, ministrul a declarat că în prezent R.Moldova e în situația de a alege de unde să facă cele mai bune achiziții de gaze naturale, menționând: ”Noi nu am introdus, ca țară, sancțiuni împotriva gazului rusesc sau ceva de genul acesta. Nu există o decizie politică, că noi nu vom lua gaze din Federația Rusă.” 

Victor Parlicov deține funcția de ministru din luna februarie anul trecut, 2023, când a fost numit în fruntea unui minister nou creat de Guvernul Recean – cel al energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *