Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, spune că nu se simte vizată în constatările recentei rezoluții a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care recunoaște că Biserica Ortodoxă Rusă și Patriarhul Kiril sunt o extensie ideologică a regimului Putin și complice la crimele de război și cele împotriva umanității.

Vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a precizat pentru Moldova 1 că Mitropolia Moldovei nu se simte vizată în constatările rezoluției APCE pentru că a condamnat războiul din Ucraina. „Biserica Ortodoxă din Moldova a menționat acest lucru, în repetate rânduri, și anume că este împotriva acestui flagel. Noi ne rugăm pentru încetarea războiului, ne rugăm pentru pacea în țara vecină și în întreaga lume”.

Întrebat ce crede despre declarațiile Patriarhului Kiril în care acesta spune că războiul din Ucraina este „unul sfânt al tuturor rușilor” și că enoriașii trebuie să-și sacrifice viața pentru el, Episcopul Ioan, care este responsabil de comunicarea cu mass-media, a reiterat că Mitropolia Moldovei este împotriva războiului și a celor care îl sprijină.

„Biserica Ortodoxă din Moldova prin Întâistătătorul său a afirmat de mai multe ori și își reiterează poziția – orice război este un păcat grav, întrucât sunt curmate viețile oamenilor. Și noi suntem împotriva oricărui război. Și acum suntem pentru încetarea războiului din Ucraina și nu susținem acest război și nu suntem de acord cu cei care vin cu afirmații pro-război”.

În rezoluția adoptată în unanimitate pe 17 aprilie, APCE a cerut tuturor statelor să recunoască faptul că regimul de la Kremlin folosește Biserica Ortodoxă Rusă drept un instrument de promovare a războiului, a propagandei rusești și a ideologiei Lumea Rusă (Ruskii Mir). Adunarea s-a arătat îngrozită de afirmațiile Patriarhului Kiril, în care acesta a declarat că războiul împotriva Ucrainei ar fi unul „sfânt al tuturor rușilor” și a îndemnat credincioșii să-și sacrifice viața.

APCE a condamnat această retorică și a calificat acțiunile Patriarhiei drept un abuz de religie și o extensie ideologică a regimului Putin. Rezoluția a fost susținută de delegația Republicii Moldova, formată din trei deputați PAS.

Deși Mitropolia Moldovei condamnă agresiunea militară rusească, de la începutul acesteia, Mitropolitul Vladimir a mers de mai multe ori în Rusia. Pe 10 martie curent, acesta a oficiat o slujbă la o biserică din Konkovo, o suburbie a Moscovei. Iar, la finele anului trecut, Mitropolitul Vladimir a participat la Sfântul Sinod de la Moscova. Potrivit Episcopului de Soroca, Mitropolitul s-a deplasat în Federația Rusă pentru a răspunde necesităților moldovenilor din Moscova.

sursa: moldova1.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *