Un bloc politic format din patru partide solicită demisia olandezului Herman von Hebel din funcția de președinte al comisiei pre-vetting, în urma unui articol de presă. Anterior, și judecătoarea Marina Rusu, care este evaluată de această comisie, a solicitat același lucru.

Pe 2 aprilie, liderii blocului format din Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) au depus un demers la comisia pre-vetting prin care au solicitat demisia președintelui. În opinia lor, asupra lui Hebel „planează dovezi clare de lipsă de integritate și reputație ireproșabilă” pentru a ocupa această funcție.

Ei susțin că Hebel ar fi încălcat legea eliberând din funcție mai mulți angajați ai Curții Penale Internaționale, care ulterior au câștigat despăgubiri în instanță. Un alt motiv invocat în cerere este faptul că președintele comisiei pre-vetting ar fi ascuns că deține în prezent funcția de judecător la Curtea de Apel din Den Bosch, Olanda, fapt care este incompatibil cu statutul de membru al comisiei pre-vetting.

Liderii blocului au menționat, că potrivit legii, membrii comisiei pre-vetting trebuie să aibă o reputație ireproșabilă. „Reforma în justiție nu poate fi făcută de persoane care nu corespund criteriilor de evaluare la capitolul integritate”, au punctat politicienii.

Anterior, Von Hebel a explicat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că articolul în care este pusă la îndoială integritatea sa ar fi „plin de lucruri incorecte”, iar el a primit mai multe laude pentru reforma făcută în 2018 la Curtea Penală Internațională de la Haga. El a precizat că activitatea sa la Curtea de Apel din Olanda, după ce a devenit membru al comisiei pre-vetting la Chișinău, nu a depășit cinci zile și s-a încadrat într-o limită legală, așa încât nu se poate considera că ar fi comis vreo încălcare.

Într-o emisiune televizată, Hebel a declarat că nu vede nici un motiv pentru a-și da demisia.

continuarea pe europalibera.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *