Până la sfârșitul acestui an, tariful la gazele naturale pentru consumatorii casnici ar putea scădea sub 10 lei. Estimarea a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a precizat că micșorarea prețurilor depinde de mai mulți factori, iar decizia finală este luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, transmite MOLDPRES.

„Eu cred că vedeți ce se întâmplă pe piețele internaționale. Pe măsură ce, dacă se vor menține prețurile tot la nivelul ăsta, noi avem toate șansele ca înspre sfârșitul anului ori să facem stocuri, ori să procurăm gaze la contracte futures și să avem un preț relativ bun pe perioada rece, ceea ce ne-ar permite o reducere în continuare a tarifelor. Eu nu vreau acum să intru în zona de responsabilitate a ANRE, însă, treptat-treptat, valul ăsta de prețuri care a fost, panica asta care a fost pe piețele internaționale, treptat-treptat se calmează, intrăm într-o normalitate și eu cred că în acest an vom reveni la un status-quo, să spunem așa, cum eram deprinși anterior”, a spus Victor Parlicov la o emisiune televizată.

Ministrul a precizat că se referă la „prețuri care sunt sub 10 lei”. „Deci eu cred că noi încolo ne mișcăm. Pentru că la moment ne mai joacă festa costurile de rețea, pierderile care au fost la fel procurate gaze scumpe pentru a achita aceste pierderi. Deci toate lucrurile astea, treptat-treptat, se calmează și toate componentele tarifare câte oleacă se ieftinesc. Dacă noi ne mai înțelegem cu cei din Ucraina și facem creșterea capacității pe coridorul vertical ca prin Republica Moldova și Ucraina să treacă mai mult gaz, să tranziteze mai mult gaz înspre Ucraina, noi vom avea rezervă și în continuare din reducerea prețurilor la tariful de transport la gazele naturale. Așa că eu sunt optimist în privința acestui an”, a conchis oficialul.

În prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 13 lei și 39 de bani (fără TVA) pentru un metru cub de gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *