Ambasadorii țărilor din UE au aprobat marți o cerere a R. Moldova de a fi ajutată să-și consolideze apărarea, urmând să-i ofere echipamente în valoare de 41 de milioane de euro în următorii trei ani și patru luni.

Potrivit unui document văzut de Europa Liberă, Moldova ar urma să poată achiziționa vehicule militare, echipamente de supraveghere aeriană, echipament pentru războiul electronic și echipament logistic.

Documentul mai precizează că această asistență vine în urma unei cereri înaintate de R. Moldova la 5 februarie anul curent și că va fi compusă din echipamente militare non-letale.

Ea ar urma să ajute țara candidată la aderare la Uniunea Europeană să-și consolideze capacitatea de apărare, să se apropie de standardele UE în domeniu și să participe la misiuni și operațiuni cu participarea UE.

Decizia ar mai trebui confirmată la un viitor consiliu UE (al miniștrilor apărării sau celor de externe), probabil în următoarele săptămâni, iar sursele Europei Libere spun că ar fi o simplă formalitate.

Ajutoarele militare europene de până acum

Știrea vine la scurt timp după ce Franța, semnând la 7 martie un acord de securitate cu Moldova, a promis sporirea ajutorului de apărare pentru Chișinău, inclusiv prin trimiterea unui atașat militar.

La finele anului trecut, R. Moldova a procurat un sistem de monitorizare a spațiului aerian de la compania franceză Thales, pentru suma de 14 milioane de euro.

Noua asistență europeană pentru apărare în Moldova vine la un an după una în mărime asemănătoare, de 40 de milioane de euro, aprobată de Consiliul European în mai 2023. Programată să fie cheltuită în trei ani, ea este folosită pentru „echipamente, materiale și servicii neletale pentru unitățile forțelor armate ale Republicii Moldova, inclusiv instruire tehnică, la cerere”.

Mai înainte, în iunie 2022, la câteva luni după invazia rusă pe scară largă din Ucraina, UE a aprobat o asistență militară tot de 40 de milioane de euro – care se adăugau celor 7 milioane de euro aprobate înaintea invaziei, la 7 decembrie 2021.

sursa: europalibera.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *