Incendiile de vegetație şi gunoiște care generează din cauza nerespectării normelor antiincendiare de către cetățeni, rămân actuale și prioritare în activitatea pompierilor din Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești, anunță un comunicat al Direcției Situații Excepționale Orhei. Dacă anterior creștea numărul incendiilor de acest gen, atunci săptămâna precedentă pe lingă multiplele incendii s-au adăugat şi suprafețe de zeci de hectare de vegetație distruse de foc.

De asemenea în cele șapte zile ale săptămânii trecute, începând cu data 4 septembrie 2023, pompierii și salvatorii DSE mun. Orhei au avut următoarele intervenții:

Pe parcursul zilei de 4 și 5 septembrie pompierii din cele patru unități ale Direcției au lichidat incendii de vegetație şi gunoi.

La data de 6 septembrie pompierii din Șoldănești au prevenit producerea unui incendiu la o casă, care putea surveni de la un scurtcircuit.

La ora unu de noapte, deja pe data de 7 septembrie, pompierii din Orhei au fost alertați precum că la o casă de locuit din s. Biești, r-l Orhei s-ar fi produs un incendiu. La adresa indicată pompierii au depistat că focul cuprinsese toate trei odăi ale locuinței. Pompierii au lichidat incendiul și au salvat de la foc o casă din curtea respectivă.

În zilele de 7, 8, 9 și 10 septembrie pompierii din Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești au lichidat 31 incendii de vegetație și gunoiște în teritoriile deservite.

O altă problemă actuală perioadei curente care este în vizorul salvatorilor este intoxicarea cetățenilor cu dioxid de carbon. Astfel, pentru evitarea cazurilor de intoxicație, DSE mun Orhei atenționează cetățenii să fie prudenți la procesul de fermentare a vinului și recomandă următoarele:

EVITAȚI intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea încăperii;

EXCLUDEȚI amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spații închise;

ANUNȚAȚI pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere;

NU INTRAȚI fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră.

Dacă sunteți victime sau martori ale unor situații de risc apelați la 112

11.09.2023

Direcția Situații Excepționale mun. Orhei

Maior s/I Diana Maxim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *