Proaspătul viceprimar responsabil de domeniul economic Alexei Lungu, exercită și atribuțiile primarului de Orhei în locul lui Pavel Verejanu. Asta în temeiul dispoziției 392 din 08.09.2023 emise de actualul primar. Dispoziția care a fost emisă chiar în aceiași zi, în după-amiaza căreia Alexei Lungu a fost ales în calitate de viceprimar este depersonalizată excesiv și nu permite identificarea faptului că Lungu exercită atribuțiile de viceprimar. Acest lucru se deduce însă din alte câteva dispoziții de la începutul acestei săptămâni, inclusiv o dispoziție de convocare în ședința extraordinară a Consiliului Municipal Orhei, publicare în Registrul de Stat al Actelor Locale. Potrivit documentelor, Lungu își exercită atribuțiile anume în temeiul dispoziției nr.392 din 08.09.2023. În dispoziția respectivă totul este practic depersonalizat cu excepția faptului că atribuțiile sunt îndeplinite pe perioada concediului, perioadă care este și ea hașurată.
Registrul de Stat al Actelor Locale potrivit regulamentelor cu privire la Registrul de stat al actelor locale este gestionat de Cancelaria de Stat și Instituția Publică „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”. Documentul prevede că actele ce conțin date cu caracter personal  se includ în Registru în format PDF, în două variante: a) depersonalizată (cu hașurarea datelor cu caracter personal, conform cerințelor Legii nr.133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal), care va fi vizualizată public; b) nedepersonalizată (completă, integrală), cu acces limitat pentru persoanele neautorizate.
În același timp reprezentanții societății civile de mai multe ori au atras atenția că numele și funcția persoanelor publice din actele publice trebuie să fie accesibile publicului larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *