Interpretul Pasha Parfeni, împreună cu echipa sa, s-a calificat cu piesa ”Soarele și Luna” în finala Eurovision 2023, care se desfășoară în perioada 9-13 mai la Liverpool, Regatul Marii Britanii și Irlandei de Nord. La prima semifinală au participat artiști din 15 țări, informează MOLDPRES.

Reprezentantul R. Moldova, Pasha Parfeni a evoluat cu numărul 10. Alături de el s-au produs cântăreți din Norvegia, Malta, Serbia, Letonia, Portugalia, Irlanda, Croația, Elveția, Israel, Suedia, Azerbaidjan, Cehia, Țările de Jos  și Finlanda. În urma televotingului, în finală s-au calificat interpreți din 10 țări: R. Moldova, Croația, Elveția, Finlanda, Cehia, Israel, Portugalia, Suedia, Serbia și Norvegia.

A doua semifinală va avea loc joi, 11 mai, atunci când și reprezentatul României, Theodor Andrei, va intra în concurs, cu numărul 3. În cea de-a doua semifinală vor evolua și reprezentanți din Danemarca, Armenia, Estonia, Belgia, Cipru, Islanda, Grecia, Polonia, Slovenia, Georgia, San Marino, Austria, Albania, Lituania și Australia.

Marea finală va avea loc pe Arena Liverpool pe 13 mai. Anul acesta, la cea de-a 67-a ediție a concursului Eurovision participă 37 de țări. Dintre acestea, doar 31 vor concura în semifinale pentru cele 20 de locuri ale finalei. Restul de șase, Ucraina – în calitate de câștigătoare a ediției 2022, împreună cu celelalte cinci mari țări plătitoare participante (Franța, Germania, Italia, Spania și Regatul Unit) nu concurează în semifinale, fiind calificate direct în marea finală.

Republica Moldova participă la acest concurs din anul 2005, când s-a clasat pe locul 6, în urma prestației trupei Zdob și Zdub, cu „Bunica bate toba”. Cel mai bun rezultat a fost obținut în 2017, când SunStroke Project s-a clasat pe locul 3, cu piesa „Hey Mamma”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *