Portalul minval.az scrie despre faptul că delegația Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adresat o scrisoare către APCE și Parlamentul azer în care îndeamnă cele două foruri să lucreze în comun pentru depășirea rupturii apărute între APCE și Azerbaidjan după decizia aprobată în cadrul sesiunii din ianuarie a APCE.

În scrisoare se menționează că la fel ca și alte state-membre, Azerbaidjan-ul susține promovarea valorilor și principiilor organizației prin intermediul delegației sale la APCE. A fost subliniată importanța soluționării tuturor problemelor prin dialog interparlamentar odată ce în Europa răspună îndemnuri importante pentru securitate și pace.

Scrisoarea mai subliniază că imposibilitatea delegației azere de a participa la lucrările APCE nu a adus beneficii pe termen lung nici organizației nici statelor-membre ale organizației.

Potrivit Adevărul, în ianuarie curent Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a refuzat ratificarea prerogativelor pentru delegația parlamentare a Azerbaidjanului, excluzându-i temporar pe cei 12 parlamentari ai azeri pentru nerespectarea unor „angajamente majore” de către autorităţile de la Baku.

Printr-o rezoluţie adoptată cu 76 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 4 abţineri, APCE şi-a exprimat „preocupările foarte serioase (…) cu privire la capacitatea (ţării) de a organiza alegeri libere şi corecte” şi pune sub semnul întrebării „separarea puterilor”„slăbiciunea puterii legislative în raport cu puterea executiv㔄independenţa justiţiei” şi „respectarea drepturilor omului”, aşa cum sunt arătate de numeroase hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *