Numele primarei municipiului Orhei, Tatiana Cociu, și a firmei Imobil Investments Company SRL, care îi aparține, se regăsesc într-o listă aprobată de  Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și publicată în ultima ediție a Monitorului Oficial.

Ordinul ”Cu privire la  aprobarea listelor persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate că sunt asociate subiecților restricțiilor” a fost semnat  de șeful SIS, Alexandru Musteață, pe 25 ianuarie curent.

În anexa nr.6 la ordinul respectiv, pentru asociere cu oligarjul fugar Ilan Șor,  figurează Tatiana Cociu, ca persoană fizică, dar și firma acesteia, Imobil Investments Company  SRL, ca persoană juridică.

Detalii despre Tatiana Cociu, propulsarea  ei la șefia Orheiuluicompania pe care o deține și altele – în investigația ”Din lista neagră, în fotoliul de primar”

Listele din  anexele anterioare la ordinul SIS cuprind nume de asociați cu alți cinci subiecți ai sancțiunilor internaționale – Igor Chayka, Grigori Caramalc, Vladimir Andronachi,   Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc.  

Niciuna dintre celelalte liste nu este la fel de mare, ca cea arondată lui   Ilan Șor, iar printre asociații lui  sunt multe persoane devenite cunoscute, inclusiv ca deținători ai unor funcții publice,  după ce Șor a ajuns primar de Orhei, în 2015. Printre acestea, exviceprimara de Orhei, actualmente deputat în Parlamentul republicii, Reghina Apostolova, expreședintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, exprimarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu.

 Potrivit SIS,   listele  au fost aprobate ”în vederea asigurării implementării eficiente  a măsurilor restrictive internaționale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și a evitării  tentativelor de eludare a măsurilor restrictive internaționale cu implicarea și/sau participarea persoanelor asociate subiecților restricțiilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *