Ministerul Educației și Cercetării va finanța instruirea pentru toate persoanele care s-au înscris la ediția din anul curent a Programului Național de studiere a limbii române. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

Pentru a extinde numărul beneficiarilor de instruire, ministerul de resort urmează să organizeze o achiziție suplimentară de servicii, astfel încât să acopere necesarul de cursuri pentru un număr de peste 12 mii de solicitanți, față de 5000 cât era planificat inițial. 

„După cum cunoașteți avem un număr mult mai mare de solicitări decât am planificat inițial. Ne bucurăm mult că există un interes sporit față de acest program strategic și ne asumăm angajamentul ferm ca pentru toți cei care s-au înscris să putem să oferim pe deplin cursurile de limbă română. Apreciem suportul șefei statului Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean în implementarea acestui program”, a menționat Dan Perciun.

Programul național de studiere a limbii române este destinat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să înceapă să studieze limba română.

În acest an, cele mai multe cereri au fost depuse de persoane care locuiesc în Chișinău – 6 911, UTA Găgăuzia – 1 586, Bălți – 682, Tiraspol – 622. Restul 2 971 cereri sunt depuse de persoane din celelalte raioane ale țării. Din numărul total de solicitanți, peste 9 000 au cerut să studieze nivelul începător (A1) sau nivelul elementar (A2).

Persoanele înscrise activează în domeniile: educație – 3 284; economie – 2 244; medicină – 867; administrație publică centrală și locală – 759; arte – 682; justiție – 446; altele – 4 484. Cu referire la forma de organizare a cursurilor, mai mult de jumătate sau 56% au cerut să le facă online, iar restul 44% –  cu prezență fizică. Peste 75% din persoane doresc să urmeze cursurile după orele de serviciu.

Persoanele care s-au înregistrat urmează să fie contactate pe parcursul lunii martie. Ulterior, se va efectua evaluarea inițială pentru a determina nivelul de cunoaștere a limbii române și, respectiv, se va decide împărțirea lor pe grupe.

Cursurile de limba română sunt gratuite și vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în perioada martie – decembrie curent. Durata unui curs va fi în medie de 120 de ore, în funcție de nivelul de competență lingvistică, comparativ cu cursul din anul trecut care avea 60 de ore.

Pentru ediția din anul curent a Programului Național de Limbă Română, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *