Din cele 93 de solicitări de compensare bănească pentru tratament costisitor și/sau investigații costisitoare, au fost satisfăcute cerererile a 36 cetățeni ai Republicii Moldova. Aceste date se găsesc într-un răspuns al Ministerului Sănătății la o solicitare de informații a jurnalistului Radio Orhei, Maxim Djamanov.
Potrivit documentului din bugetul de stat pentru tratament și/sau investigații costisitoare a pacienților, inclusiv peste hotarele țării, in anul 2022, a fost alocatî suma de 5 038 800 lei. Cea mai mică alocație acordată in perioada menționată constituie 5 234 lei,iar cea mai mare alocatie este de 518 438 lei, se mai spune în răspunsul Ministerului Sănătății.


Obținerea informației a trecut printr-un proces anevoios. Inițial cererea de acces la informții a fost depusă prin intermediul portalului vreauinfo.md, portal prin care orice cetățean poate transmite o solicitare de informații către autoritățile publice. Printr-un răspuns formal, informațiile solicitate nu au fost refuzate, iar procesul de revizuire internă a răspunsului încă durează din 9 aprilie, până în prezent.
Astfel a fost nevoie de o expediere direct a solicitării de informații pe 10 mai, care a fost satisfăcută pe 17 mai. În informația sa, Ministerul Sănătății nu a răspuns la întrebarea care este cifra solicitărilor de compensare pentru tratament costisitor înregistrate la Ministerul Sănătății în 2022.
De menționat că printre persoanele care au beneficiat anul trecut de compensarea a tratamentului costisitor s-a numărat și deputata din Orhei, Mariana Cușnir. Potrivit declarației sale de avere în baza a două cereri aceasta a primit un ajutor de 228 mii lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *