Pericolul excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural se va menține pe arii extinse în toată țara. Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, acest fenomen este prognozat pentru intervalul de timp 01.10 – 15.10.2023, anunță un comunicat al Direcției Situații Excepționale Orhei.

În acest context pompierii recomandă că cetățenii să respecte toate normele de apărare împotriva incendiilor, deoarece prin ignorarea acestora, pe parcursul săptămânii precedente pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești au intervenit la lichidarea a 73 de focare la vegetație şi gunoiște. Sute de hectare de vegetație au fost arse din iresponsabilitatea cetățenilor.

Astfel, în amiaza zilei de 26 septembrie pompierii din Orhei au fost informați că în extravilanul satului Vîprova arde iarba. La fața locului s-a constat că focul cuprinsese și fâșii forestiere, vițe de vie, un lan de lavandă, în total 60 ha au fost distruse de flăcări și ore în șir de intervenție ale pompierilor.

Aproximativ 300 ha de vegetație au fost arse la data de 29 septembrie în s. Isacova. Aici au fost antrenate toate forţele disponibile ale Direcției SE pentru a opri flăcările de a pătrunde în sectorul locativ.

Astfel de incendii de proporții s-au produs în mai multe localități din Orhei, Telenești, Rezina și Şoldăneşti, în total s-ar estima la aproximativ 500 ha de vegetație incendiată.

Totodată pompierii şi salvatorii din cele patru subdiviziuni ale Direcției au deblocat uși, au lichidat incendii din gospodăriile localnicilor.

Doar printr-un comportament preventiv putem evita situații de criză.

02.10.2023

Direcția Situații Excepționale mun. Orhei

Maior s/I Diana Maxim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *