Astăzi, a fost expulzat un cetățean al Israelului, pe motiv că prezintă  pericol pentru securitatea națională a R.Moldova.

Cazul readuce în minte un episod  asemănător din biografia bogată – nu numai la figurat – a unui renumit conațional al celui expulzat, pe nume Ilan Shor.

Lui Shor i s-a întâmplat, însă,  în Rusia. Cu vreo zece în urmă, el a fost declarat  periculos pentru faptul că, potrivit serviciilor secrete ruse, era capabil să corupă pe oricine  îi ieșea în cale.

La acel moment, Shor nu s-a refugiat pe pământul făgăduinței, ci pe un pământ mult mai prietenos cu talentele sale înnăscute – în Moldova. Aici, nu doar și-a dezvoltat aptitudinile financiare și lobby-istice, dar și-a mai făcut  o amețitoare  carieră politico-oligarhică.

Există, totuși,  și deosebiri între  israelianul,  expulzat  astăzi, și Shor.  Primul sare în ochi  cu mușchii  umflați  și tatuajele întinse pe tot corpul. Al doilea arată ca un dolofan neprimejdios.  Dar dacă și  Rusia l-a  văzut ca pe un tip  periculos, atunci ce să mai vorbim  de  Moldova.

Perioada  de ședere  printre moldovenii, vestiți – nu-i așa? – prin ospitalitatea lor, tot face o  diferență între cei doi. Shor a avut la dispoziție ani de zile pentru a face  prăpăd nu doar în bugetul statului și buzunarele gazdelor,  ci și în mințile moldovenilor, tot de el sărăciți.  

E bine că s-a dat afară  din țară un individ periculos. Rău e că   un individ incomparabil mai periculos a fost lăsat să-și crească în voie influența și puterea.

 Acum, după ce Shor, prin corupere angro și cu bucata, și-a creat o întreagă armată de ortaci și adepți în toată Moldova,  ce facem cu ei –  îi expulzăm pe  toți?

Nu demult, puterea de la Chișinău  parcă s-a deșteptat brusc dintr-o lungă moleșeală, ca de vacanță, și s-a pus serios pe treabă.  Dar ce va ieși din acest activism repezit, cu interdicții  și limitări colective și individuale,  greu de spus.

Ș-apoi, de unde apăsătoarea senzație că, fără tot mai apropiatele  alegeri din anul curent și viitor,    fără  încuviințarea partenerilor occidentali, inspăimântați de războiul ruso-ucrainean, fără transformarea lui Shor de către Rusia dintr-un tip  periculos în unul afiliat, nimic nu ar fi sunat la Chișinău a deșteptare?

Tatiana Djamanov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *