La începutul anului 2023, în comparație cu anul precedent, populația R.Moldova, cu vârste între 14 și 34 de ani, a scăzut cu 36,8 mii persoane (sau cu 5,6%). Conform rezultatelor Anchetei Forței de Muncă, în raport cu statutul activității curente, peste o treime din ei au fost ocupați (37,0% sau circa 237 mii persoane), adică aveau un loc de muncă, circa 2% (peste 10 mii) erau șomeri și restul, 61,4% (peste 393 mii), erau inactivi din punct de vedere economic (persoane în afara forței de muncă). În rândul celor din urmă, peste 42% erau încadrați în sistemul național de învățământ. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică, notează yellowpages.md .

Reieșind din datele oficiale, într-un an, pe ansamblul republicii numărul tinerilor se reduce cu mult mai mult decât este în prezent, bunăoară, întreaga populație a orașului Orhei . Asta, în condițiile în care și numărul locuitorilor Orheiului se micșorează pe an ce trece, constituind deja mai puțin de 20 de mii de persoane.

Potrivit BNS, fiecare al șaselea tânăr în vârstă de 15-24 ani (17,2%), peste un sfert din tinerii de 15-29 ani (26,2%) și aproape fiecare a treia persoană în vârstă de 15-34 ani (29,7%) nu a fost cuprinsă nici în procesul de educație (formal sau non-formal), nici în ocupare (Tinerii NEET – Not in Education, Employment or Training). Pentru toate trei grupe de vârstă, valoarea acestui indicator a fost mai înaltă în rândul femeilor în comparație cu bărbații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *