Decizia prin care consiliul sătesc Mîrzești din raionul Orhei a aprobat condițiile de sponsorizare a contractului cu cetățeanul ruso-israelian Igal Shved, a fost anulată de Judecătoria Orhei. Instanța a acceptat acțiunea pornită de Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, care a solicitat anularea actului administrativ prin care autoritățile din Mîrzești erau gata să primească o sponsorizare de peste 4,3 milioane lei. Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.
Numele lui Igal (Igor) Shved a apărut în spațiul public la începutul lunii iunie 2023, când autoritățile din municipiul Orhei au aprobat un contract de sponsorizare cu persoana respectivă în valoare de 5 milioane  lei.
Toamna trecută, mass-media din capitală relata că zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale, iar banii proveneau din Israel, aceasta fiind afiliată lui Ilan Shor.
Printre localitățile care au aprobat decizii de semnare a contractelor de sponsorizare se numărau mai multe sate din raionul Orhei, inclusiv Susleni  care potrivit mold-street.com ar fi urmat să primească suma uriaşă de circa 711,76 milioane de lei sub formă de sponsorizare de la un cetăţean al Rusiei şi Israelului, pentru proiecte de dezvoltare locală, arată un raport al Serviciului de Informații și Securitate (SIS).