La o lună și jumătate de când a fost adresată o solicitare, Primăria Orhei așa și nu a oferit raportul de monitorizare a achizițiilor pentru anul 2023. Solicitarea a fost adresată prin intermediul portalului vreauinfo.md, portal prin intermediul cărui orice cetățean poate solicita informații de interes public de la instituțiile statului.
Cererea a fost expediată pe data de 19 martie și conform noii Legi privind accesul la informații publice un răspuns trebuia să fie oferit în maxim 10 zile. Fără de răspuns a rămas și o cerere de revizuire internă a îngrădirii accesului la informație.
Raportul de monitorizare a achizițiilor publice pentru anul 2023 lipsește și de pe site-ul Primăriei Orhei, deși Regulamentul cu privire la activitatea grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice prevede că
grupul de lucru asigură monitorizarea executării contractelor de achiziție publică, întocmind rapoarte în acest sens semestrial și anual. Rapoartele sunt plasate pe pagina web oficială a autorității contractante.
După alegerile locale de anul trecut, într-o conferință din luna decembrie autoritățile locale au promis transparență.