În perioada 15-21 ianuarie, numărul de internări din cauza infecțiilor respiratorii acute a fost într-o ușoară creștere în comparație cu săptămâna precedentă. 102 persoane, majoritatea copii, au fost spitalizate cu gripă, iar 280 – cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), anunță un comunicat al Ministerului Sănătății.

În total, în cea de-a treia săptămână a anului curent, s-au înregistrat 7902 cazuri de IACRS, în creștere cu 16,5% și cu 68 mai multe cazuri de gripă. În același timp s-a constatat o descreștere cu circa 18% a numărului persoanelor infectate cu COVID-19. Scăderea cazurilor se atestă a treia săptămână consecutiv.

De asemenea, la 19 ianuarie a fost confirmat prin investigație de laborator un nou caz de rujeolă. Cu această infecție virală contagioasă a fost diagnosticat un copil de opt ani, din raionul Orhei. Persoanele care au fost în contact cu el se află sub monitorizarea medicului de familie.

Menționăm că, rujeola poate duce la complicații grave, precum: infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18, dacă acestea nu sunt vaccinate, cel mai des fiind afectați copiii.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare, având în vedere că tratament specific nu există, anunță sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *