În ultimii 3 ani, asistăm la o intensificare pronunțată a relațiilor comerciale ale Moldovei de pe malul drept al Nistrului cu regiunea separatistă de pe malul stâng, constată expertul economic Veaceslav Ioniță.

În acest an, estimăm că volumul total al relațiilor comerciale va fi de circa 570 milioane USD, dintre care vânzările noastre spre malul stâng vor fi de 195 milioane USD, iar procurările din regiunea separatistă vor constitui 375 milioane USD.

Observăm că atât vânzările noaste către regiunea separatistă, cât și procurările din regiune au cunoscut o creștere spectaculoasă în ultimii 3 ani.

Totuși, un interes sporit constituie procurările malului drept de pe malul stâng. Putem observa că în ultimii 2 ani exporturile regiunii separatise se confruntă cu probleme evidente, cea ce a provocat o reducere a lor cu 25%. Malul drept al Moldovei a fost cel care a salvat economia regiunii separatiste, care pe fundalul scăderii exporturilor din regiune către toate destinațiile a decis să majoreze procurările din regiunea separatistă.

În consecință în 2023 pentru prima dată în istoria regiunii separatiste, vânzările către malul drept vor depăși jumătatea din toate vânzările regiunii, fiind de peste 53% din total. Spre exemplu acum 15 ani, noi asiguram doar procurarea a 6,5% din mărfurile exportate din regiunea separatistă. Astăzi cota noastră a crescut de peste 8 ori și noi suntem principala sursă de venit pentru regiune.

În condițiile când exporturile regiunii separatiste spre alte țării în ultimii doi ani s-au redus de două ori, importanța noastră devine crucială, deoarece doar creșterea vânzărilor spre malul drept diminuează impactul negativ înregistrat în economia regiunii separatiste.

Graficele din analiză, aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *