Autoritatea italiană de reglementare a concurenței în audiovizual (AGCOM) a aprobat noi reguli stricte pentru a îmbunătăți transparența privind postările influencerilor care au milioane de urmăritori pe platformele social media, relatează Reuters.

Decizia vine după ce Chiara Ferragni, una dintre cele mai cunoscute influencerițe din Italia, a primit o amendă de peste un milion de euro de către agenția antitrust a Italiei din cauza lipsei de claritate privind o campanie caritabilă pe care a organizat-o pentru Crăciun.

Ferragni are peste 30 de milioane de urmăritori pe Instagram.

Noile reguli stabilite de AGCOM se vor aplica influencerilor care postează în limba italiană și care lucrează cu branduri italiene, dacă au peste un milion de urmăritori pe rețelele de socializare.

Orice conținut care conține mesaje publicitare va trebui etichetat ca atare în mod clar pentru a putea fi identificat cu ușurință, vedetele riscând în caz contrar amenzi de până la 600.000 de euro.

În ultimii ani marile branduri din jurul lumii au ales să apeleze tot mai mult la influenceri în detrimentul campaniilor de marketing tradiționale datorită numărului uriaș de urmăritori pe care îl au și a faptului că pretind onorarii de multe ori mai mici decât sumele cerute de televiziuni și celelalte mass-media clasice.

Italia și Franța reglementează publicitatea făcută de influenceri

După ce a supus subiectul dezbaterii publice, Franța a adoptat anul trecut o lege care interzice influencerilor să promoveze produse precum cele din tutun, de asemenea cu scopul de a asigura o transparență mai mare în ceea ce privește conținutul plătit.

AGCOM a mai precizat într-un comunicat remis joi presei că influencerii vor fi obligați să respecte același cod de conduită care li se aplică tuturor mass-media. Printre altele, acesta prevede comunicarea obiectivă, evitarea știrilor false și a mesajelor cu caracter discriminatoriu sau rasist.

Giacomo Lasorella, șeful AGCOM, a declarat într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica că perioada „Vestului Sălbatic s-a încheiat” pentru promotorii din mediul online. El a subliniat că agenția pe care o conduce lucrează la noile reguli de peste un an și că ele nu au fost inspirate de cazul Chiarei Ferragni.

Lasorella a mai afirmat că deocamdată autoritățile vor lua în vizor „peștii mari” din mediul online, dar că se așteaptă ca și cei cu un număr mai mic de urmăritori să „urmeze o cale virtuoasă”.

sursa: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *