Președintele partidului Șansă ,  Alexei Lungu, trezorierul   Tatiana Caprari și zeci de persoane  care au donat formațiunii bani  s-au ales cu procese contravenționale,  urmare a controlului privind finanțarea campaniei pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023.

Încasarea numerarului fără a fi eliberat  bon de plată și donarea, în 71 de cazuri, a unor sume generoase, în lipsa vreunui venit sau având  un venit nesemnificativ,  se află pe lista numeroaselor încălcări constatate de CEC.

Sumele în numerar, donate de 450 de persoane, au oscilat între 1000 și 15000 de lei, se arată în raportul întocmit pe marginea verificării financiare a Șansă,  care a fost efectuată   în perioada 17 noiembrie 2023 – 17 ianuarie 2024.

În total,  în timpul campaniei electorale partidul a obținut venituri în sumă de    3 744 595,90 lei, dintre care bani cash și transferați – 3 194 663,50  de lei, iar o parte din suma veniturilor a revenit pe seama bunurilor, proprietăților ș.a.

Vezi și Sponsorii ”Șansă”: 2,8 milioane de lei în 7 zile. Cine a performat la Orhei

În raportul, pe care l-a publicat săptămâna curentă, CEC menționează că conducerea Șansă nu a dat curs  solicitărilor de a colabora și oferi acte și informații  utile pentru  efectuarea verificării, astfel încât constatările misiunii de control s-au întemeiat pe  documentele  prezentate de formațiune în perioada electorală și pe  informațiile oficiale  obținute suplimentar de la autoritățile publice.

Amintim că în electorala recentă Partidul Șansă a concurat foarte activ pentru funcțiile elective de la Orhei, unul din candidați fiind Alexei Lungu, care a aspirat la șefia municipalității. Cu două zile înainte de alegeri, partidul a fost eliminat din cursa electorală, inclusiv pe motiv de încălcări financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *